"Blaafarveværket" og Koboltgruvene - en kulinarisk perle fra fortiden.

12.08.2018, 22:30

Koboltgruvene.

i Norge er vi så heldig å ha mange flotte og bevarte plasser fra tidligere generasjoner, som er godt bevart og tatt vare på. En av disse er i Modum, i Buskerud fylke. Sånn ca mellom Hønefoss og Drammen. Ca 12 mil fra Oslo. Perfekt dagstur for oss som bor  i nærheten av dette området.

Bildet ovenfor er fra Koboltgruvene, 7 km ovenfor Blaafargeværket

Ved Koboltgruvene ligger også Theodor Kittelsen museet som ble åpnet av Kong Harald i 1993. Kittelsen er jo en av Norges fremste kunstnere. Verdt et besøk på dette museet også.

Her er selve inngangen til gruvene. De arrangeres daglig flere gruveturer, og den vi var med på tok 1,5 time. Det er også spesielle turer for barn. Meget interesant opplevelse. Det må ha vært en enorm jobb å sette gruvene i stand til dagens nivå.

Det var til og med etablert et eget ostelager hvor et lokalt ysteri oppbevarte store mengder ost . Det var visstnok perfekte forhold for lagring og modning av ost.

Jeg har ikke så mange bilder fra selve gruvegangene, da det tidvis var relativt mørkt. 

Ca 400 meter inne i selve gruvene var det et imponerende underjordisk glassgulv. Nesten litt skummelt å se ned gjennom glasset. Det var langt ned.

Det var veldig kaldt inne i gruvene, ned mot 8 - 10 grader. Så det var viktig å kle seg godt.  De som ikke hadde tenkt på det kunne låne ponchoer.  Alle måtte bære hjelm.

Flott utsikt fra gruvene mot Tyrifjorden i bakgrunnen.

Blaafarveværket.

BlaafargeværketModum er et spennende område og er en av Norges best besøkte attraksjoner og er et samlingspunkt for et mangfold av opplevelser med mange varierte kultur og naturopplevelser i historiske omgivelser. 

Foruten dette finnes det på området også flere kafeer og restauranter i tillegg til kiosker og souvenirbutikker.  Konsentrert om typiske norske matspesialister. 

Flotte bygninger i gammel stil.

Fossefallet var et imponerende skue. Det var på nesten 40 meter.

Tilrettelagte kulturstier i alle avdelingene med nærhet til elv og skog.

Flotte parkområder med border og benker

En riktig naturperle.

 

 

Og hyggelig restaurant hvor lefser, vafler og norsk husmannskost var mest  populært.

Dette var en riktig fin søndag, som ikke kunne blitt bedre enn nettopp å legge besøket til Koboltgruvene og Blaafargeværket.  Hyggelig naturpark med mange tilbud både for store og små. Her var også dyr som boltret seg til forlystelse spesielt for de minste. En minnerik dag.

Det var gratis adgang og gratis parkering, ingen selvfølge i dagens Norge!

På hjemveien dro vi innom Vikersundbakken, som lå ca 15 minutters biltur fea Blaafargeværket.

Og utsikten fra Vikersundbakken var heller ikke å "kimse" av!

Bloggdresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler