Elvecruise på Donau og Main, fra Wien til Frankfurt.

11.08.2023, 21:00

9 kommentarer

Wien, hovedstaden i Østerrike, når solnedgangen er i gang.

Nå var det egentlig ikke Wien jeg skulle skrive mest om. Men grunnet lav vannstand på Donau tok det litt tid før vi kom oss ombord på MS River Navigator, elvecruiseskipet 

Denne gangen skal jeg blogge om elvecruise på Donau og Main. Med start i Wien, og som ender i Frankfurt.

Men sånn blir det jo. Når vi har sommreri Europa  som overgår alle forventninger, og som glimter til  med tropevarme og mangel på nedbør. Jeg er en av dem som holder meg hjemme i sommerNorge, men glad iå reise når høsten og vinteren setter inn. Er ikke helt der enda, men elvecruise på Donau i august er helt perfekt. Forlenger den hete norske sommeren. Men likevel er ikke alt på stell! Mangel på regn preger avgangen vår  fra Wien. Det er rett og slett ikke nok nedbør til at elvebåtene kan anløpe Wien. Vannstanden er for lav. Oj, og her sitter vi en hel gjeng som vil på elvecruise, mens båten ligger landfastl lenger nord i Tyskland. Litt kjipt akkkurat det da. Men vinen her er god, og hotellet helt greit. Og Wien er jo en vakker og spennende by. Da blir det jo ingen krise. Blir en busstur nordover på 4 timer. Det klarer vi. Pytt,pytt har vært på tur før.

Ferden fra Oslo, hvor jeg bor, gikk med Austrian Airlines. Et solid flyselskap som hadde rødkledde flyvertinner som gjorde en flott jobb. Her var gratis servering, inkludert alkoholholdige driikker med litt snacks. Ikke så vanlig det i våre dager. Neida, jeg satt ikke på Businessklassen! 

Wien er virkelig verdt et besøk.. Makan til flotte og staselige bygninger. Og kirker og katedraler. Her var det masse å se, og en halv dag i Wien var altfor lite. Men det vi rakk over var vel verdt å få med seg.

 

 

Store kontraster i Wien. Et litt særeget boligbygg av den fargerike sorten. Her var det helt vanlige leiligheter. På taket var det som en park, omgitt av trær, gress og blomster. Stedet kalles Hundertvasser.

Den flotte katedralen i Wien.

 

Hestedrosjer er et vanlig syn i sentrumsgatene i Wien.

Nå var det ikke egentlig Wien jeg skulle blogge om denne gangen. Men siden det tok litt tid til vi kom oss ombord i "River Navigator" ble tiden benyttet til litt sightseeing i byen. Men etterhvert måtte vi innrette oss på en busstur til Regensburg i Tyskland, hvor vårt elvecruiseskip lå og ventet på oss.  Det ble en kjedelig busstur på 5 timer med innlagt stopp. Men sånt skjer når værgudene er så gjerrige på regn denne sommeren.

Selve skipet " River Navigator", er et flott skip i ypperste klasse. Her er det topp service på alle måter.  Det danske rederiet bestreber seg på å yte sitt ytterste når det gjelder komfort og ikke minst et topp kjøkken som kan måle seg med den flotteste restaurant på land. Og folkene som jobber her har skjønt hva service og vennlighet betyr også i praksis.  Elvecruise kan virkelig anbefales som en litt annen ferieform. En av fordelene er jo at man blir forflyttet hver dag til nye og spennende steder, uten at man behøver å pakke kofferten hver dag.

Og når man ikke er på en av de valgfrie utfluktene, kan man tilbringe tid på soldekket når været er tilpasset det.

Eller sette seg i biblioteket dersom en ønsker det.

Vi gikk ombord i River Navigator litt syd for Regensburg i Bayern. Her lå cruiseskipene på "rad og rekke" og ventet på passasjerene sine som kom med busser fra Wien. 

Det var deilig å komme ombord i dette flottet skipet etter bussturen. Her ventet  crewet på passasjerene sine, som skulle være ombord de kommende 6 dagene. Og i den flotte spisesalen ombord fikk vi servert utsøkte måltider.

Det ble tid til sightseeing og vandring i Regensburg. En relativt liten by etter tysk målestokk. Men veldig tysk med tanke på byggestil og hvordan den så ut. Det blir jo veldig likt når en besøker hus, plasser, kirker og byene i seg selv. Men artig å ta seg en bytur på lørdagskvelden og sjekke utelivet. Nå i august er det fortsatt sommertemperaturer fra 30 grader på dagtid, og i overkant av 20 grader på kveldene.  Perfekt for en augustferie.

På dagtid ble det en kort byvandring for å få med seg det viktigste fra Regensburg

Bybrua i Regensburg.

Typisk byggestil i denne delen av Tyskland. Regensburg sentrum.

"Beer-Garden" i Regensburg. Ett flott haveanlegg med hotel,barer og restauranter.

 

Og på kvelden var byen et vakkert syn når himmelen var blå og sommernatten enda ung! Regensburg "by night".

Men vi skulle videre. En cruisebåt skal cruise, ikke ligge i land. Så River Navigator satte kursen nordover, mot Nurnberg. Bayerns nest største by. Ferden gikk i strålende sol og 32 grader gjennom flerfoldige sluser og flott natur.  Båten skulle bruke hele natten til Nurnberg. Mens vi spiste godt og hygget oss med god musikk, deilig coctails og hyggelig selskap. Sånn er det å være på elvecruise!

Når det er sommervarme på  Donau, og høy nok vannstand, er soldekket det mest tiltalende området på skipet. Fikk mange flotte naturopplevelser fanget på mitt nye mobilkamera. For en flott reise vi er forunt å være med på. En må nesten "klype seg i armen" for å få bekreftet at en er så heldig å få lov å være med på dette eventyret. Men om ikke annet, så deler jeg gjerne flere bilder fra turen. Denne gang fra Regensburg til Nurnberg.  

Flotte og charmerende småhusbebyggelse langs Donau.

Det var ofte liten klaring fra skipets høyeste punkt, til broene vi passerte. I flere tilfeller måte vi sitte på dekket (det var forbudt å stå) mens vi seilte under broene. Selv førerhuset på skipet måtte senkes ved noen av de laveste .

Det er mange sluser å passere på Donau. Noen ganger virket det umulig at skipet kunne passere da det kun var 15 cm klaring mellom skipet og kantene på slusen. Men vår utmerkede besetning mesteret oppgaven meg glans.

 

Dette var et sted vi passerte under cruiset.  Ikke helt sikker på hvor vi var. Men det virket som et flott kloster som lå øverst på fjelltoppen der.

Båtturen til Nurnberg tok hele natten, så når vi våknet neste morgen var vi kommet fram dit.

Da tar skipet sikte på å treffe innseilingen  til en av slusene. Her kreves dyktig sjømannskap!

 

 

Bildene ovenfor er fra områdene vi passerte underveis til Nurnberg.

 

Båten kom tidlig fram på morgenen til Nurenberg. Så det var bare å forberede seg på morgensightseeing.

Byen er ikke så stor. Rundt 60-70000 innbyggere. Men den har historie som vi ikke misunner den. Ved avsluttningen av andre verdenskrig var det en foretrukket by å bombe. Byen ble nærmest utslettet med 90%. Men de effektive tyskerne bygget den opp igjen. Så i dag fremstår Nurenberg som en moderne by i gammel stil.

 

Den lokale varianten av en Vigelandsstatue?

En av bybroene i Nurnberg, med gågaten og shoppinggaten bakgrunnen.

Bildet har jeg tatt midt i sentrum av Nurnberg. En av de lokale sideelvene til Donau.

(pixabayphoto) Fra bysentrum i Nurnberg.

 

Og på grønnsakstorget var det et stort utvalg av fristelser til fruktfatet.

Ferden videre fra Nurnberg gikk via Bamberg til Wurzburg.

Og fortsatt er det flott og varmt sommervær. Etter et kort bybesøk i Bamberg dro vi videre. Været innbød til opphold på soldekket. Men det var ofte stopp grunnet hyppige sluser. Naturlig nok tar det sin tid litt avhengig  av båttrafikken og kapasiteten på slusene. Men det gikk stort sett greit. Så dette var en perfekt ettermiddag å oppholde seg på soldekket og nyte ettermiddagen og naturen rundt Donau. Det var tilbud både om kokkekurs, og foredrag.  Men jeg foretrakk å være på dekket.

Wurtzburg var et hyggelig bekjentskap. Vi er fortsatt i Bayern, og nå seiler vi på Main. Men vi fikk tid til noen timers stopp i denne kjempehyggelig byen. Og måtte selvsagt bli med på en guidet tur til "Residence of Wurzburg", med sine flotte utsmykkede fasiliteter. Utrolig med kunstverk. Og en blomsterhaven som var imponerende flott.

Fantastisk flott i Wurtzburg.

Som i Norge var det restriksjoner på vanning. Derfor er plenen grå og ikke grønn.Har ikke regnet her på lang tid. Men blomstene ble vannet, og var vakre i sin prakt i den flotte haven.

Bortsett fra i haven, var det desverre ikke lov å ta bilder. Men virkelig verdt et besøk.

 

Fra bysenteret i Wurtzburg.

 

Neste etappe på seilasen vår gikk fra Karlstadt (litt utenfor Wurzburg) til Frankfurt. Det var en lang seilas, som tok nesten et døgn. 

Deilig å kunne sitte på soldekket. Og på kvelden var det "kapteinens middag"!

Vi ankom Frankfurt på formiddagen, og dermed var seilasen slutt for vår del. Nå var det bare å fly videre tilbake til Norge.

Innseilingen til Frankfurt med "skyline" i bakgrunnen. Et flott skue.

Takk til Donau og Main for at vi ble bedre kjent, og fikk anledning til å seile på elvene  fram til Frankfurt. Det var en fornøyelse å bli med på seilasene gjennom flott natur, transport gjennom alle slusene (det ble vi egentlig fort lei av), og besøk på mange spennende steder underveis. Det er fristende å komme tilbake. Og da får vi håpe vannstandene i elvene har blitt større. Det var et problem på første strekningen denne gangen med for lav vannstand.

Og husk. I Bayern har de både øl og bratwurst!

 

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Facebookgruppe: perspektivetmitt (lukket gruppe, men alle  er er velkommen til å søke medlemsskap. I denne gruppen blir alle mine blogginnlegg publisert).

 

Dersom du likte dette blogginnlegget må du gjerne dele det videre.

 

Anbefale reiseoperatører: www.carpediem.no og www.escapetravel.no

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler