Har vi fått de politikerne vi fortjener?

21.11.2018, 18:00

Jeg befinner meg for tiden utenlands, men forsøker likevel å følge med på hva som skjer i Norge, spesielt alt hva politikerne våre finner på.  Og jeg må innrømme at jeg ikke er imponert over kvaliteten på alt hva de bedriver. 

Virker som om arroganse, kverulering, maktkamp og motsetninger er det viktigste. Det gjelder å profilere seg, koste hvs det koste vil.

"Såpeoperaen" med KRF i hovedrollen har jo vært en følgetong gjennom hele høsten. Hvor dette minipartiet har ergert som om de skulle være blant de største og  mest inflytelsesrike i norsk politikk, basert på oppslutning. At de som vippeparti i politikken har stor innflytelse er jo en en kjensgjerning. Sånn er valgordningen i Norge. Men da gjelder det å vise ansvar, og ikke sette landet i forlegenhet slik som de holder på nå. Når de har "beilere" på begge sider i politikken, som vil kjøpeslå med KRF for å oppnå eller beholde regjeringsmakt.

Først Statsministeren med sitt abortutspill, og Støre med sin taktikk og  sine tilsvarende lovnader for å friste KRF til å velge nettopp venstresiden som kommende regjeringspartnere. 

Og mens regjeringspartiene og KRF sitter i budsjettforhandlinger klarer KRF i Stortinget å hoppe på et representantforslag fra Støre om å reversere tax free ordningen hvor man kan bytte vin mot tobakkskvoten. Altså at 200 sigaretter kan byttes inn i 2 flasker vin.

Dette er jo som musikk i ørene til KRF. Samtidig som de provoserer en kommende samarbeidspartner, stemmer de for forslaget fra Støre. Og dermed er konfliktnivået mellom 2 av samarbeidspartiene om statsbudsjettet på kollisjonskurs allerede før forhandlingene er vedtatt.  En dårlig start på et eventuellt samarbeid. Forventer mer ansvar fra et politisk parti.

Nå er det ikke selve tax free ordingen som sådan jeg reagerer på.  Helt greit om kvoten reduseres med 2 vinflasker. Jeg reagerer mest på hvordan "sunn helse partiet, Krf" tenker. Jo de jubler for hva de har oppnådd. Jeg kan ikke se at de har oppnådd noe som helst, tvert i mot.  For de kan da ikke mene at 200 sigaretter er sunnere å ta med seg enn 2 flasker vin? Riktignok mange som ikke røyker, men det er nok av røykere som vil overta kvoten på sigaretter. Helsepartiet har jublet for tidlig spør du meg, eller de aner ikke hva de har stemt for.  Det eneste de har oppnådd er å provosere en kommende sammarbeidspartner, som ikke vil finne seg i flere tap. Dette var en helt unødvendig og uvennlig handling fra Krf. Ren symbolpolitikk!

Jeg er også forundret over hvordan politikerne tenker på hvordan de bruker våre skattepenger.  Uanset politisk parti, nekter de å legge fram regnskap på hva de bruker penger til som partiene får i tilskudd fra staten. Det værste eksemplet er vel FRP som klarer å bruke enorme beløp til fest og hygge for egne representanter. Altså våre skattepenger. De burde skamme seg!

Og regjeringspartiene som arrangerer sommerparty på Oslos dyreste tak, og nekter å opplyse hvordan dette finansieres.

Og politikere som skriver reiseregninger med dobbelt penn, også for reiser de ikke har vært med på. Og der er både de på høyre og venstresiden like gode, eller dårlige kanskje.

Eller når lokalpolitikere i Oslo ansetter egen familie og venner til attraktive stillinger som ikke blir utlyst, og oppretter muntlige kontrakter med lønninger på høyeste nivå. Ikke særlig betryggende og ansvarsfullt.

Også ganske utrolig at Finansministeren må stå i Stortinget å svare for en hytte hun leier. Som om vi andre har noen med det. En liten puslete hytte som hun betaler 40000 i leie for. Hva er feil med det? Men for AP er dette tydligvis en viktig sak å "gneldre" om!

Stortingsgarasjen er vel det grelleste eksemplet på politisk udugelighet når det gjelder økonomi. 3 ganger dyrere  enn budsjetert for en garasje som vel egentlig ingen har brukt for.  Er det rart velgerne er skeptiske til de politikerne de har valgt?

Det er jo eksempel på eksempel på hvordan politikerne bidrar, og det gjelder alle partier, til å fyre opp under "politikerforakten". Politikerne glemmer ofte at de er folkets tjenere, ikke at det er omvendt.

Og da kommer jeg ikke utenom å nevne "Bomstasjoner" som er den mest usosiale avgiften som finnes. En stor majoritet av folket er i mot denne innkrevningen, fra alle partier. Bortsett fra Mdg da, som elsker bompenger.  Men politikerne bryr seg ikke. De er ikke engang villige til å diskutere dette. For sånn blir det. Det er bestemt!

Er klar over at det ikke alltid er lett å være politiker heller. Mange syn som skal tilfredstilles.  Men noen ganger virker det som om de handler først, og tenker etterpå.  Det gjør at vi velgere mister respekt for det politiske systemet, og enkelte politikere i særdeleshet.

Og det gjelder alle politiske partier, de er like tvilsomme de fleste av dem. Med noen unntak selvsagt, men de skal jeg ikke nevne med navn. 

Blir spennende å følge forsettelsen med Regjeringsdannelse, og om KRF blir en del av den? Kanskje like greit de fortsetter i opposisjon? Krangling blir det uansett.  Og velgerne blir mer og mer frustrerte. 

Vi har vel kanskje fått de politikerne vi fortjener og har stemt på?

Tiden vil vise. Heia Norge!

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Facebookgruppe: perspektivet mitt.  (lukket gruppe, men alle kan søke medlemsskap).

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler