Adventstid i Spania. Og utforskning av steder litt utenfor turiststedene.

02.12.2018, 23:00

2 kommentarer

Det er gøy å registrere ulikhetene i hvordan adventstiden markeres i forskjellige land.  Jeg er fortsatt i Spania, men nå lover jeg å reise hjem til Norge snart. Med litt blandede følelser. På den ene siden greit å komme hjem til Norge når det nærmer seg jul. På den annen side greit å være på et sted som til tider minner om norsk sommer. I dag var den en sånn dag. Når solen skinner fra en skyfri himmel, og ikke så mye som minner om adventstiden.

Dagen da hele Norge tenne julegraner , og julegatene åpner. Hvor mørketiden og vinterværet er på sitt minst attraktive. Men også hvor juletradisjonene er på sitt hyggeligste. 

En fin tid uansett hvor en er.

Her i Santa Ponsa på Mallorca var jeg litt spent på hvordan lokalbefolkningen skulle markere adventstiden? Det var jo ikke så mye som minnet om jul akkurat.  Bortsett fra at en del forretninger hadde juletrær og julebelysning. 

Men så oppdaget jeg plutselig et sted hvor det var musikk og marked. Og folk gikk med røde nisseluer.  Det var ikke julemusikk, men mer "discomusikk", som ikke akkurat minnet så mye om jul.

Men det var nå fengende rytmer, om ikke akkurat fengende julesanger. Hver sin smak sier nå jeg. Men nissuluer var populært.

Og hele arrangementet var omgitt av et marked, med salgsboder hvor man kunne kjøpe hva man ønsket av diverse "juggel"!

Da var 1. adventsdag behørlig åpnet på Mallorca også.  På en litt annen måte enn vi er vant til i Norge. Men det er jo opptil folk selv hvordan markering de ønsker å innlede julemåneden.

Tur til Valldemossa, Soller og Port Soller.

Mallorca er ikke en veldig stor øy. Man rekker å nå de fleste stedene i løpet av 1-2 timers kjøring. Et spennende sted for en utflukt er til Valdemossa som ligger opp i fjellene. Jeg hadde aldri hørt om denne byen før, men det er jo sånne steder det er spennende å besøke. ikke en nybygning å se, kun bygninger i gammel stil, dvs, det  vi forbinder med steinbygninger. Her var det ingen turisthoteller med svømmesbasseng og trendy restauranter og barer.  Dvs. det var en kaffebar, som innvendig var veldig spennende og "trendy", med navnet "Cappachino". Med de mest utsøkte kakene, og kaffevarianter for enhver smak. Og til norske priser. Jeg bestilte en cappachino, som kostet euro 4,50. Men den var verdt prisen!

Tror neppe jeg har drukket en mer perfekt og smakfull cappachino i hele mitt liv. Og jeg har drukket endel av denne kaffesorten både titt og ofte. Men dekorasjonen på toppen manglet da. Det var ikke noe hjerte der.

Vi hadde med oss en guide på denne utflukten. Hun var norsk, men hadde bodd på Mallorca i 50 år. En sprudlende og kunnskapsrik dame godt oppe i 70 årene. 

Og  hun fortalte at når hun traff sin spanske ektemann for mange år siden, var nok tradisjonen ved giftemål litt annerledes enn i dag. Som hun sa. Når jeg giftet meg med min drømmeprins fikk jeg svigermoren i bryllupsgave! Herlig!

Det var ikke spesielt sommervær denne dagen under besøket til Valledmossa. Men det var ikke så viktig. Byen var så spesiell, og hadde en historie som engasjerte oss alle. Selv om det regnet, som det ofte gjør på disse breddegrader på vinteren, så var det en flott opplevelse å besøke Valldemossa.

Bare se selv på bildene under hva vi fikk se.

 

I denne flotte gamle gaten i all sin prakt var det en åpen dør til  et lite kapell. Til minne om en jente som ble født i 1531, med navnet Catalina Thomas. Det var et flott minnesmerke.

Og lyset var tent og blomstene var friske til enhver tid, til minne om denne unge damen som hadde spesielle evner til glede for sine medmennesker.

 Det gjorde et sterkt inntrykk å lese historien hennes. Og til min store forrundring var hele hennes livshistorie skrevet på norsk og hengt opp på veggen i kapellet. Kanskje hun hadde norske aner?

Vi kunne tenne lys hvis det var noen vi ville minnes spesielt.  Og det gjorde jeg, til minne om mitt kjære barnebarn som døde av kreft for bare noen måneder siden. Det var en fin markering å gjøre i et katolsk gudshus. 

Vi reiste videre til Soller. Også en by som ikke hadde spesiellt høy turistfaktor. Ikke veldig stor by. Men den hadde trikk. Sånn trikk som vi hadde i Oslo for utrolig mange år siden. Den gikk ikke fort, men det var heller ikke hensikten. 

Og trikken gikk fra Soller til Soller havn. Trikketuren tok ca 20 minutter.

Det ble et kort opphold i Soller før vi tok trikketuren videre til havna.

Alle spanske byer har sin egen kirke. Denne var ikke så stor, men utrolig flott. 

Etter trikketuren endte vi opp i havnebyen Sollier, eller Port of Sollier.

På en fin sommerdag er nok dette en idyllisk plass å tilbringe en ettermiddag eller kveld. Det var mer sånn moderne by med trendy restauranter og barer, og en stor og innbydende havn med sin lystbåthavn.

Men denne dagen var ikke værgudene på vår side.  Kommer heller tilbake en solrik sommerdag.

Har et bilde til som jeg må legge ut. Det var et sted på hjemveien vi stoppet for å beundre utsikten, og det stoppet var vel verdt.

Denne klippen ut mot havet var et syn fra der vi sto. Og historien sier at hullet helt ytterst kan man klyve igjennom. Da skifter man kjønn!  Og blir man ikke fornøyd, ja da kan man bare gå tilbake og alt er som før!

Guider forteller masse rare saker. Men det er vel derfor sånne turer er så spennende!

Ha en fortreffende adventstid.

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Jeg har en egen Facebookgruppe, Perspektivet mitt. Der legger jeg ut alle blogginnleggene mine. Så derom du vil være medlem i gruppen er det bare å søke medlemsskap. Gruppen er lukket. Bare klikk på gruppenavnet ovenfor.

Dersom du likte artikkelen, må du gjerne dele den videre.

Del artikkel:


BloggiShop

Relaterte artikler