Julecruise på Donau - litt annerledes julefeiring.

03.01.2019, 12:30

10 kommentarer

Vi velger alle å feire jul på ulikt vis. Litt artig å velge bort den tradisjonelle norske julefeiringen  for en gangs skyld også. Det gjorde jeg dette året, dvs. fjoråret 2018. Jeg dro på julecruiseDonau, i den kaldeste og mørkeste måneden i året.  Og det var det også, kaldt og mørkt! 

Men jeg trøster meg alltid med, alt er bedre enn i Norge på denne tiden av året.  Men er er det egentlig det?  Nei ikke for dem som ønsker hvit jul, skikkelig kulde og gater og veier fulle av is og snø.  Men uansett er nok julestemningen  størst hjemme i Norge.

For skal jeg være ærlig,og det skal en jo være, så var det fryktelig kaldt i alle byene vi besøkte. Ikke i antall minusgrader, men i form av den sureste og kaldeste vinden en kan tenke seg. Men til gjengjeld den luneste og hyggeligste stemningen på selve båten.

Vi startet cruiset lille julaften i Wien. Den flotte byen hvor jo nyttårskonserten hvert år sendes i fra. Og byen  som har  enormt mange flotte hus og bygninger, slott, katedraler og offentlige bygninger. Og alle var restaurerte fra nederst til øverst. 

Det skal jeg skrive litt mer om nedenfor.

Å kjøre elvecruisebåt på Donau kan være en utfordring i følge den tyske kapteinen på "MS River Navigator". Jeg var jo tidligere med på et tilsvarende cruise med samme båt sist i august i fjor. Da hadde det vært en ekstrem tørkesommer, uten regn.  Da var det så lav vannstand på Donau, at første strekning fra Wien i retning Frankfurt måtte gå med buss.

Denne gangen hadde det regnet så mye, og snødd i fjellene, at vannstanden på elva var ekstremt høy. Det var på grensen til at båten måtte ligge i ro, da båten lå for høyt på vannet til at den kom under alle broene.  Men heldigvis sank vannstanden slik at cruiset ble gjennomført nesten helt etter planen.

Reiseruten var fra Wien, via Melk, Bratislava (Slovakia) til Budapest hvor cruiset ble avsluttet. 

På båten var det pyntet til julefeiringen. Både med juletre, peppperkakehus og juledekorasjon. Og på julaften kom selveste julenissen og det var gang rundt juletreet. Akkurat som i Norge.

Under hele cruiset var det full pensjon. Helt super mat, spesielt middagen. Med valgfri meny alle dager, bortsett fra på julaften hvor det ble servert kun en rett til oss norske, ribbe! Ikke helt tilbredt som vi var vant til hjemme, men den smakte likevel fortreffende og selv svoren var sprø.

Nedenfor kan du se noen bilder fra dette flotte skipet. Det var foruten en flott spisesal, egen barsalong med underholdning om kveldene, eget trimrom, bibliotek og komfortable lugarer. Også flott soldekk som ikke fristet spesielt på denne årstiden.

Fra resepsjonsområdet.

Det er litt begrenset med bilder jeg kan legge ut fra spisesalen og barsalongen. De fleste bildene er jo også av personer i samme reisefølge. Og da er man jo varsom med å legge ut disse, av hensyn til personvernet. Men har noen hvor dette er ivaretatt.

Bordene var alltid flott dekorert.

Fra barsalongen.

Og det hyggelige biblioteket hvor man kunne trekke seg tilbake i fred og ro.

Wien

Turen startet som sagt i Wien. Den ene dagen vi var der, var det regn og kaldt.  Det la jo en demper på utflukten og byvandringen.  Men vi fikk likevel et godt inntrykk av denne vakre byen. Jeg skal ikke legge ut så mange bilder fra Wien, det har jeg jo gjort i tidligere blogginnleg fra cruiset i august.

Detter er HunderWasserhuset i Wien, som er en av de største og mest populære turistatraksjonene i byen. En fargerik og spesiell bygning. Verdt et besøk.

Den største og mest populære gågaten i Wien, i øsende regnevær! Men er en på tur så er en på tur.  Regn ingen hindring!

Fra Wien sentrum i kveldsmørket.

Og under julemiddagen dro skipet videre i retning Melk, en relativt liten by i Østerrike ved Donau.

Melk var foruten en veldig hyggelig liten by, med kun en stor turistattraksjon. Bendedikterklosteret med "Stift Milk". En praktfull barokkbygning. Jeg trodde klosteret kanskje skulle vise litt av munkenes levesett og gjøremål, men det fikk vi ikke se. Den flotte bygningen hvor vi fikk komme inn var mer som et museum. Her var det mye gull og marmor. Og et flott bibliotek og en praktfull kirkelig del. Desverre var det ikke lov å ta bilder inne i bygningen, så jeg får begrense meg til noen utebilder av denne attraksjonen.

En praktfull bygning. Et av verdens mest kjente og besøkte munkekloster.

Fra selve klosteret som lå på en høyde over byen Melk, var det flott utsikt over den lille byen.

Hvor det i gågaten var pyntet med juledekorasjonen.

Siden vårt besøk i Melk var på 1. juledag, var det meste stengt.  Men vi fant en liten hyggelig "stube" hvor vi fikk kjøpt noe å varme oss på.

Bratislava

Og skipet fortsatte videre på kvelden til neste by, Bratislava i Slovakia. 

Bratislavia er jo hovedstaden i Slovakia, og ligger helt på grensen mellom Østerike og Ungarn. I det tidligere Tsjekkoslovakia.

Altså en relativt ny hovedstad etterat Tsjekkoslovakia ble delt.  Og Donau renner rett igjennom den flotte byen.

Velkommen til Bratislava.

Byen hadde mange flotte skulpturer, deriblant denne karen som ønsket velkommen. Og rett over gaten herfra, var det en annen skulptur, Bratislavas mest fotograferte. Av arbeideren som jobbet i kloakken og unnet seg en velfortjent pause.

 

Det ble en formiddag i Bratislava.  En liten hyggelig by, som var litt preget av sin fortid. En kan se det på byggestilen og en litt dyster bebyggelse.  Slik vi forbinder med tidligere ØstEuropa.  Men byen hadde reist seg fra den tid, og var godt i gang med restaureringen etter krig og elendighet fra kommunisttiden.

Et av husene som tydligvis trengte litt oopradering.

Vi hadde en fin og hyggelig vandring i gamlebyen i Bratislava.

 

Øverst på høyden over Bratislava troner slottet med flott utsikt mot Østerrike og Ungarn.

Kveldsstemning når vi forlater Bratislava, et hyggelig bekjentsskap.

Ferden går videre mot Budapest.

Budapest.

Mange syntes Budapest er den flotteste og mest spennende byen vi var innom på denne turen. At byen er en vakker stor europeisk storby er det ingen tvil om. Donau renner jo også her midt gjennom byen, med Buda på den ene siden og Pest på den andre. Da blir dette tilsammen Budapest.

Parlamentet i Budapest var et flott skue der det lå ved Donaus bredde.

Ikke langt fra Parlamentet helt nede ved sjøen var det et minne fra begynnelsen av siste verdenskrig. Markeringen av en trist hendelse hvor mange jøder ble regelrett skutt, og hvor de døde kroppene ble ført videre nedover langs elva. Skoene som er støpt i metall markerer denne forferdelige og tragiske hendelsen fra siste verdenskrig.

Det er hele 6 broer som binder Buda og Pest sammen. Flotte broer alle sammen, med egne navn.

Bildet er tatt fra båten i retning mot Pest.  Med det store kalksteinsplatået som også huser slottet til tidligere konger.

Bilde av Budapest tatt fra platået ovenfor byen med cruiseskipet vårt nedenfor og en av de karakteristiske broene.

Her øverst på platået var det et eget samfunn med butikker, kafeer og leiligheter. Foruten en flott kirke og statuer og byens flotteste utsiktspunkt.  Også hotel Hilton var bygd her. Så hit valfarer turistene hele året. 

Dette får være det siste fra denne turen som ble avsluttet her i Budapest. En flott by, som sikkert er verdt et nytt besøk på sommertid.

Og elvecruiset,  kan gjerne også gjentas, da kanskje helst på sommeren.  Men det var en hyggelig og ny opplevelse å feire julen på en båt.

Fordelen med å være på en båt er jo at en slipper å pakke kofferten hver dag . Forflyttingen skjer jo med båten. Uten at vi behøver å anstrenge oss i det hele tatt. Og stadig oppleve nye steder etter som båten passerer.  Må jo være en perfekt ferieform. Så da har jeg fullført mitt femte elvecruise, og det var sikkert ikke det siste!

Takk for at du tok deg tid til å lese om turen.

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Facebookgruppe: perspektivet mitt (lukket gruppe hvor alle kan bli medlem). ( Alle mine blogginnlegg blir lagt ut her)

 

Ha et flott nytt år 2019.

Del artikkel:


Relaterte artikler