Besøk på Nord Kypros - et spennende bekjentskap.

18.01.2024, 17:00

2 kommentarer

Her fra grensepassasjen mellom de 2 statene på Kypros.

Historien om Kypros, hvor øya er delt i 2, mellom greskkyprioter og tyrkiskkyprioter, er lang, konfliktfyllt og komplisert. Jeg skal ikke innlate meg på å rippe opp i denne historien.

Men at det fortsatt er bitterhet på begge sider av grensen, og da spesielt på den greskkypriotiske siden, er en kjennsgjerning. For tross alt er deler av øya invadert og okkupert av tyrkere, som lever i sin egen stat på nordsiden av Kypros. 

Helt til for få år siden var grensen fullstendig stengt, ingen kunne passere gjennom den. Strengt bevoktet av bl.a FN soldater. Med tyrkisk kypriotiske og gresk kypriotiske soldater på hver sin side av buffersonen. 

Men heldigvis har partene kommet litt på talefot etterhvert, og nå er det mulig å passere mellom de 2 statene, gjennom strenge grenseposter på begge sider. For turister er det nå fri passasje dersom en har med seg pass. Pass må vises både på den greske og tyrkiske siden. 

Det tar litt tid på selve grensestasjonen grunnet stor trafikk, og nøye sjekking av pass for alle som passerer. 

Tidligere var jeg i Nicosia, den delte hovedstaden på Kypros. Her var det også en grensepassering, og mulighet for å spasere over til den tyrkiske delen. Ikke spesiellt spennende akkurat det. Det var mest for å ha vært der. Besøket varte bare i 20 minutter. Den tyrkisk kypriotiske grensen var bare en forlengelse av gågaten på gresk side, med souvenirbutikker og restauranter.

Men denne gangen skulle vi passere med buss, gjennom en grenseovergang utenfor Nicosia

Vi skulle besøke den tyrkiske kypriotiske havnebyen Kyrenia, som lå ca 45 minutters kjøring fra grenseposten.

Det var spennende å passere grensen. Må innrømme at jeg var litt skeptisk. Innbilte meg vel at kontrastene fra den greske delen var store. At den tyrkiske delen var litt mer "shabby".

Men så feil kan man ta. Den tyrkiskkypriotiske delen lå ikke noe tilbake fra den greskkypriotiske. Det første vi så var moderne bygninger, flotte private boliger.

Bildene ovenfor er tatt rett etter grensepasseringen.

Jeg tenker på de folkene som i mange år har bodd helt opptil grensen. 50 meter fra hverandre, men i 2 forskjellige stater. Tidligere uten mulighet til besøke hverandre, fordi  grensen var fullstendig stengt. Minner om tidligere grenser fra tider hvor Berlinmuren fortsatt var stengt, eller sterkt kontrollert. Et gufs fra fortiden. 

Kyrenia viste seg å være en flott havneby. En åpen by med mange serverdigheter og godt tilrettelagt for besøkende og innbygerne. Med en flott havn og turistvennlige omgivelser. Og med kjente amerikanske kaffe og restaurantkjeder. Med flotte omgivelser og supere naturopplevelser. På denne dagen kunne vi se over til Tyrkia, med de snøkledde fjellformasjonene.

Fra havna i Kyrenia.. Her lå både fiskebåter og fritidsbåter side om side.

Vi besøkte også den store og historiske borgen . Med en spennende histore

 

Fra sentrum av byen, med parker og skulpturer.

Det var mange forretninger som solgte "merkevarer" til en billig penge .Eller kopier av merkevarer, "feak". Anbefales ikke å kjøpe slike varer, da man kan risikere beslag og bøter ved ankomst Norge eller ved tollkontrollen tilbake til den greske siden.

Fra havna i Kyrenia.

Dette var en hyggelig, passe stor by å forholde seg til. Og mange fine fotomotiver.

Velholdte og sjarmerende bygninger.

Litt ovenfor sentrum av Kyrenia, ligger en liten idylisk landsby, kalt Bellapais. "The Abbey of Beautiful Peace" - med en katolsk kirke fra 13 århundre. Kirken fungerer også som et museum. 

Og utsikten fra Bellapais var formidabel mot Middelhavet og mot det tyrkiske fastland med snødekte fjell. Også flott utsikt mot Kyrenia.

Ikke så godt å se på bildet, men bak sjøen kan man skimte de tyrkiske fjellene på fastlandet.

Fra hovegaten i lille Bellapais. Med hyggelige restauranter og noen turisforretninger. De solgte mye håndverk, bl.a noen flotte glassfigurer.

Jeg hadde sansen for denne vakre fasaden, hvor sikkert noen av kunstnerne bodde og jobbet.

Den gamle og flotte katolske kirken.

 

Det var en fin opplevelse å besøke denne lille landsbyen, Bellapais. Tyrkisk kypriotene hadde tatt godt vare på severdighetene også etterat de invaderte og okkuperte den nordlige delen av Kypros.

Skulle gjerne tilbrakt flere dager  i Nord Kypros. Når man er på dagstur er det jo begrenset hva man rekker over. Får satse på å komme tilbake en annen gang.

For denne delen av Kypros var virkelig verdt et besøk.

Nord Kypros har jo utviklet seg til også å bli et populært turistmål, nå som grensene har åpnet. De fleste som skal feriere her over lenger tid, kommer gjerne med fly via Istanbul, til den internasjonale flyplassen i Nicosia.  Men det er også mulig å reise via flyplassen i Larnaca, som har vesentlig flere flyvninger.

Det har også blitt populært å kjøpe ferieboliger her.  Prisnivået er vesentlig lavere enn på den greskkyprotiske delen, og ellers i Europa. Her er det tyrkisk prisnivå og  tyrkisk valuta som gjelder. 

Å besøke Nord Kypros var en meget possitiv opplevelse, som kan anbefales.

 

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

carpe-diem.no

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler