Spansk påskefeiring - den katolske høytid.

21.04.2019, 19:30

1 kommentar

Som nordmann er det fint å følge med på den katolske påskefeiringen fra "ring-side"! 

For katolikkene legger nok mye mer i påskefeiringen, enn hva vi gjør i Norge. Mens vi reiser til fjells og går på ski, eller ferdes i skog og mark, eller pusser båt , eller bare er hjemme, så er det litt annerledes her i Spania. Ikke slik at alle spoanjolene er relgiøse og bruker påsken til kirkelige aktiviteter, men endel gjør nok det. 

De er jo kjent for for sine flotte prosesjoner gjennom gatene, for å markere høytiden om lidelser og Kristus på korset. Og da møter det opp mye folk for å markere høytidens budskap. Eller også besøker en av de flotte katolske kirkene, som det er av mange av i Spania. 

Tror kanskje det er litt sånn som vi markerer julen i Norge, vi går i kirken på julaften, selvom vi ikke selv er veldig personlige kristne.

Spanjolene har ikke så mange fridager som vi har i Norge. For her er også alle forretninger og, restauranter og barer åpne som en vanlig dag. Hvordan høytiden feires i de enkelte hjem kjenner jeg ikke til. Men folk er nå ute i gatene og går tur og driver med sine vanlige gjøremål, virker det som.

 Slike parader er flotte å få med seg. Mye ærbødighet og respekt for historien og den katolske relgionen. Jeg har fått med meg endel av dem tidligere ,spesielt i Malagaområdet. Der møter folk opp, og tar del i markeringene.

 

Kortesjene kan være av ulikt slag. Og påkledningen forskjellig. 

Jeg hvet ikke hva denne kostymen skal markere, det er i alle fall ikke "KU KLUX KLAN" som vi kjenner fra USA. Men må jo innrømme at det er en viss likhet.

Bildet taler vel mest for seg selv, hva dette skal symbolisere.

Som man ser er markeringene forskjellig, og jeg skal ikke påta meg å tolke noe av dette. Til det er jeg ganske uvitende. Men likevel spennende å være vitne til.

Konklusjonen på påskefeiringen må bli at påskefeiringen går sin vante gang her i Spania, selvom det utad virker som ordinære dager. Hvor folk, bortsett fra offentlige kontorer, jobber som vanlig, åpne forretninger, og liv og røre i helgene er som det alltid er.

Det er jo mange turister også som tilbringer høytiden i Spania. De kommer vel mest på griunn av egne fridager, og ønske om å få noen dager i sol,varme og et forskudd på egen sommer. Sjøtemperaturen på denne tiden er vel nå omtrent som norske sjøtemperaturer midtsommer? Og da tenker jeg mest på fastlandet og øyene i Middelhavet i Spania.

Påskeværet i år har ikke vært mye å rope "Hurra" for her i Spania. I motsettning til i Norge.

Jeg befinner meg i Santa Ponsa, en liten kystby på Mallorca. Tok turen fra finværet i Norge, og landet i kraftig vind, lett regn og 14 grader (når jeg reiste fra Oslo, var det 21 grader). Så akkurat det var nok litt skuffende for de fleste. Men været kan man ikke gjøre så mye med. da gjelder det å være kreativ, og gjøre det beste ut av det hele.

Jeg registrerer på 1. påskedag ulike aktiviteter blant folk. Siden været ikke innbyr til særlig strandaktivitet er det mye folk i gatene. Folk går turer, og shopper og sitter på barer. Spesielt turistene.  Og det er tydlig at mange av turistene og de som gjester landet, kjeder seg. Spesielt tyskere og engelskmenn viser tydlig at de er misfornøyde med tilværelsen når de ikke kan ligge på stranda. 

Kystnaturen her flott. Det er fint å bevege seg langs sjøen. Kjenne vinden som river en i håret. Og bølgene som minner en på naturkreftene som råder. Det var ikke så veldig mye bølger akkurat i dag fordi det blåste litt en annen vei.

Og spesielt de spanske pensjonistene var ute og vandret. En av dem som ikke vandret, var en amatørfisker jeg traff. Han var en ivrig fisker, eller kanskje han fisket mest fordi han ikke hadde så mye annet å gjøre? For noe fisk ble det dårlig med. 

Det så ut som han hadde en fisk på kroken, men den ble visst borte!

 

Og i påskeuken i Spania var det sånn badestrendene så ut. Tomme og glisne!

 

Spanjolene er gale etter fotball. Så da er jo det naturlig å gå på fotballkamp selv om det er påske. Så det gjorde jeg også. Riktignok ikke en kamp i den spanske toppserien, men en fargerik kamp spilt av de lokale gutta i 12-14 års alderen. Det mest imponerende var den høye stemningen, og alle som hadde møtt frem. Det må ha vært bortimot flere tusen tilskuere. 

Da er påsken på hell både her i Spania og i Norge. Nå går det bare en vei, fremover mot sommer og finvær.

Vi tar det som det som det kommer, og gleder oss til det.

 

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg.

Dersom du likte denne artikkelen må du gjerne dele den videre.

Del artikkel:


BloggiShop

Relaterte artikler