Har du flyskam, kjøttskam, juleskam eller hva det måtte være?

27.12.2019, 10:00

4 kommentarer

Flyskam er vel det nyeste ordet vi har fått i 2019.  Skal vi skamme oss for å fly? Og hvorfor egentlig?

Eller for å spise kjøtt, spesielt til jul. Eller skamme oss fordi vi feirer jul?

Det er tydligvis at nå for tiden er det "in" å skamme seg for det meste. 

I min barndom var det noe vi i oppdragelsen vår vi ble lært opp til, var vi ikke snille å greie måtte vi stå i "skammekroken", enten det var hjemme, på skolen eller i barnehagen.

Det er noe som moderne barneoppdragelse forkastet for mange år siden.  Nå er det de voksne som skal skamme seg over alt mulig.

Jeg er en av dem som ikke skammer meg over hverken å fly, reise på ferie eller spise julemat, eller kjøtt resten av året heller.

Ikke for så mye annet syntes jeg det er grunn til å skamme seg over heller.  I alle fall  ikke disse nymotens betegnelse om skam.

Dagens generasjon av fly bruker opptil 30-40 % mindre drivstoff enn forrige flygenerasjon. Og slipper mindre CO2. Pluss at de mest moderne flyene slipper ut vesentlig mindre forurensede avfallstoffer enn tidligere. Et godt bidrag til minskning av forurensning. 

Så flybransjen bidrar veldig til å redusere ustlipp av skadelige stoffer. Og neste genarasjons fly vil også bestå av elektriske fly, altså EL-fly.  Men det er nok lenge til det blir i særlig stor målestokk.  Men det jobbes med utvikling.

Jeg tror ikke flybransjen lenger er den store synderen som miljøversting.

Vi skal selvsagt alle bidra til å redusere skadene ved utslipp av skadelige stoffer, og på ulike måter  gjøre vårt der det er mulig. 

Men å gå rundt å skamme meg, det gjør jeg ikke. 

Jeg flyr, ferierer og spiser det jeg ønsker uten skam.  Vi mennesker må selv få velge hvordan vi lever.  Å gjøre de valgene som er riktige for oss.

Selvsagt kan vi prøve å fly mindre, spise mindre kjøtt og feire jul på en enklere måte..  Men det får nå bli den enkeltes valg.

Fortsatt god jul til alle.  Og lev slik du føler for, også i årene framover.  Tenk heller på hva du kan bidra med for miljøet, det er så mye. Men gå ikke rundt med skam, det har ingen noen grunn til!

Del artikkel:


 #shame   #flyskam   #matskam   #juleskam 

Relaterte artikler