Norgesferie. Bli med! Fra Øst mot Vest.

27.06.2020, 11:00

2 kommentarer

Fra Oppegård til Morgedal, Vinje, Haukeli, Røldal, Rullestad, Odda, Ulvik/Hardanger, Flåm.

Å dra på Norgesferie kan være spennende.  Det er ikke første gangen jeg gjør det. Men det gjelder å få med seg steder man ikke har vært før.  For Norge er jo stort og mangfoldig. Denne gangen reiser jeg vestover, gjennom Telemark til Vestlandet.

Etter en regnfull søndag, blir første stopp i Morgedal i Telemark, ikke langt fra Seljord. Det er jo dette som betegnes som skisportens "vugge". Hvor den olympiske ild for vinterlekene blir tent, og hvor selveste Sondre Nordheim ble født. Og statuen av Sondre Nordheim, bygdas stolthet. har fått hedersplassen.

Norsk skihistorie på sitt beste.

 

Morgedal er verdt et besøk, eller et overnattingsstopp. Kanskje spesielt på vinteren. Da går nok skiheisene for fullt. 

Det var en litt regnfull dag i Telemark denne junidagen. Men alt vær kler norsk natur.  Nedenfor noen flotte bilder fra Morgedal.

 

 

Dette bilde var ikke som jeg trodde, et skur hvor man plasserer melkespann. Nei det var et sjarmerende tidligere buss-skur! Med gress på taket, slik det høver seg i Telemark!

Telemark er jo et alternativ dersom en skal kjøre fra Østlandet og vestover. Jeg er ikke så glad i flotte motorveier.  Jeg har god tid, og liker bedre små steder hvor en kan stoppe og følge med på lokallivet. Er en på ferie, så må en jo utforske og se seg omkring. På motorveier er ikke det så lett.

Å reise i Norge kan  ha sine utfordringer  Fra  Morgedal  og  videre til Vinje og over Haukeli. En av hovedferdselsveiene mellom Øst og Vest. 

Men før jeg nådde Haukeli stoppet jeg i Vinje.   Ikke akkurat "verdens navle", Men navnet i seg selv minner meg litt om gammel norsk historie. Men historien husker jeg ikke. Jeg stoppet i alle fall og besøkte den mer enn 200 år gamle kirken. Gammel trekirke, som desverre var stengt, også gudstjeneste var innstillet grunnet pandemien.  Nå hadde ikke jeg tenkt å gå på gudstjeneste, men mest ta noen bilder. Og sånn ble det. Vinje kirke.

Det var egentlig ikke så mye annet å ta bilde av!

For å komme videre vestover, ja da må en jo kjøre fjellveien over Haukelifjellet.  Gøy det på sommeren.  Når det ikke er kolonnekjøring, trodde jeg. Men det var det.  Ikke pga snø, men arbeid i tunellene. Det var kolonnekjøring gjennom den største tunnellen.  Så var en uheldig å få rødt lys, ja da kunne det bli opptil en times venting  på neste kolonne. Grunnen var arbeid i tunellen, og det ene løpet var stengt.

Det var fortsatt mye snø på fjellet, midt i juni. Men smeltingen var i full gang.  Det så en på vannføringen i elvene.

 

 

 

Vakker norsk vinternatur midt i juni. Fortsatt endel snø!

Turen gikk videre mot Røldal og i retning Odda med mye natur å bivåne. Trange veier, fine veier og mange tuneller av varierende kvalitet. 

Men generelt lite trafikk. Hoteller og restaurantervar nesten tomme.  Var du klar for middag, var pizza det ensete de kunne tilby, Hvis du var heldig!  Men prisene for overntting var på normalt nivå, selv om hotellene var nesten tomme. Kanskje det hadde vært en ide å senke prisene og heller stimulere til flere norske besøkende?

Litt nordover fra Røldal, i retning Odda ligger en flott plass som heter Rullestad camping. Rett ved vannet og omgitt av høye fjell.  Stedet tilbyr både overnatting i hotellkomplekset og camping. 

Her ble det overnatting i 2 netter.

Det er ikke så mye å fortelle om Rullestad.  Som ellers på Vestlandet flott natur med høye snødekkede fjell, og flotte elver og innsjøer.

Bildene ovenfor er fra Rullestad.

Videre herfra ble det stopp i Odda. Den gamle arbeiderbyen som er preget av hardt slit, gamle nedlagte fabrikker, og "slitne" arbeiderboliger fra etterkrigstiden.  Men omgitt av en fantastisk spektakulær natur.  Det er så en må "klype" seg i armen! 

Bildet er tatt fra en høyde i Odda, og viser utsikten innover fjorden.

Fra bryggeområdet i Odda.

Bildet er tatt på vei opp til Buer hvor det er isbre, i Folgefonna nasjonalpark.  Desverre var det ikke mulig å kjøre helt dit, men jeg kjørte så langt jeg kunne på denne veien. En frodig liten fjellvei.

Før vi nådde Odda passerte et fossefall som riktig tok fra en pusten.  Vannfallet var så kraftig at det skyllet over veien, sånn at en fikk gratis vask av bilen med på kjøpet!

 

 

Denne spektaulære fossen ligger ved hovedveien ca 20 kilometer før Odda sentrum.

Det var tid for å kjøre videre langs Eidfjorden forbi Tussedal og Kinsarvik. En natuskjønn strekning. Men noen veier som hørte mer hjemme fra  før krigstiden.  En stor utfordring å passere andre biler, spesielt busser og trailere. Men utrolig nok gikk det greit.

Området syd for Kinsarvik.

 

Snart så vi Hardangerbrua i det fjerne.

Et imponerende byggverk. Broen endte midt inne i en tunnel.  En flott tunnell med innvendig rundkjøring med avkjøring mot Bergen, eller til Ulvik hvor jeg skulle.  Broen og tunnellen åpnet for noen år siden og kostet rundt 1,2 milliarder kroner. Vel verdt!

Ulvik i Hardanger.

Ulvik ligger innerst i Ulvikafjorden. For et herlig sted.  Nå i slutten av juni skulle det jo vært høysesong for turismen.  Men dessverre var det omtrent ikke folk her. Hotellene var enten gått konkurs, eller var nære på. Mange var helt stengt, andre omtrent uten gjester. Tragisk. Men når utlendingene utble,ble de ikke erstattet av nordmenn. De fleste restauranter, inkludert de på hotellet jeg bodde var stengt.  Men mat må en jo ha, så fant heldigvis en som var åpen.

Men stedet var utmerket.  Og når "sydenvarmen" hadde gjort sitt inntok,var det bare å nyte forholdene så godt en kunne.

Ulvik er ikke noen stor by. Og ikke vet jeg hva de lever av der.  Men jeg besøkte noen gårder som produserte verdens best eplejuice, eller sider heter det kanskje.

Utsikt mot Ulvik.

Strandhotellet i Ulvik.

 

 

 

Bildene er tatt fra "siderveien" i retning mot Ulvik.  Området ovenfor byen hvor de lagde verdens best eplesider!

Men det er jo på tide å komme seg videre. Fra Ulvik til Flåm.

Disse 2 stedene ligger ikke så langt fra hverandre i luftlinje. Men skal en kjøre bil, så er det rundt 11 mil. Gjennom mange og lange tuneller. Tilbake mot Hardangerbrua og til Voss, og derfra til Flåm.

Flåm er vel mest kjent for togreisen mellom Flåm og Myrdal.  En ren turistreise med innlagt stopp for fotografering på turen.  Blir jo betegnet som en av verdens bratteste og mest spektatulære togstrekninger.

Bildet av toget som Flåm er mest kjent som. Det går fint  å kjøpe seg en tur/retur bilett mellom Flåm og Myrdal, som tar rundt 50 minutter en vei. Pris for rundturen tur/retur er 500,00 pr. voksenperson.

Ellers er jo Flåm mer en turistmaskin, som mange passerer fra Øst til Vest, eller fra Lærdal og sydover. Her er moderne restauranter, butikker og ikke minst souvenirforretninger. En flott sted å ta en stopp når man er på bil ferie.

Fra sentrum av Flåm.

Jeg skulle nå kjøre videre mot Østlandet.  Da var det 2 muligheter.  Enten gjennom Lærdalstunnellen ( 24 kilometer lang)  til Lærdal mot Fagernes og Valdres.  Alternativt kjøre riksvei 50 over fjellet til Hol og Hallingdal.  Jeg valgte det siste alternativet.  Spennende tur, men usikker om jeg valgte det lureste?  For det var en sånn typisk veistrekning som var ofte stengt av ulike årsaker.  Kan forestille meg at om vinteren må det nesten være umulig å komme seg fram her?  Spesielt første del opp på fjellet var det flere steder nesten umulig å passere for 2 kjøretøy.  Det ble mye venting på motgående trafikk, og lysregulering i flere tuneller da det kun var mulig med trafikk i en retning på samme tid.  Mange tuneller hadde nesten ikke lys,.  Mange "hårnåls" svinger oppover fjellet. Var veldig glad når jeg endelig kom opp, og ble møtt av flott fjellandskap og supre veier.

Så da var det bare å ta en velfortjent kaffepause og nyte den flotte fjellnaturen.

Bildet er tatt på vidda på fjellovergangen mellom Aurland og Hol. En super opplevelse.

Så etter det var det bare å sette kursen i retning Østlandet.  Turen til Telemark og Vestlandet var over for denne gang.

Fint å utforske Norge i år. Det skal jeg gjøre mer av senere i sommer og reise nordover. 

Benytt muligheten og reis i Norge denne sommeren.  Det er god plass alle steder til ferierende nordmenn.  Sydover kan vi reise i 2021, hvis forholdene tillater det?

Bloggadresse:  www.bloggi.no/arnbunblogg

 

Takk for at du leser bloggen min.  Likte du det du leste, kan du gjerne dele den videre.

Del artikkel:


Relaterte artikler