Norge på langs. Norgesferie 2020. Fra Oslo til Nordkapp og sydover igjen.(1)

21.07.2020, 21:30

2 kommentarer

Denne gangen skal jeg ta dere med på en forhåpentligvis spennende reise i Norge.  Vestlandet og Telemark opplevde jeg i juni måned.  Fantastisk opplevelse fra A til Å.  Storslått natur, flott vær og flotte opplevelser. 

Men nå er det ut på nye "eventyr", fra Oslo i sør til Nordkapp. Og tilbake igjen til Oslo, gjennom Finland og Sverige. Båt fra Turku til Stockholm, deretter kun i transit gjennom Sverige, uten stopp. For karantene på 2 uker tilbake i Norge vil jeg helst unngå.

Men det ligger litt fram i tid.  Først skal jeg kjøre Østerdalen via Trysil og videre til Stikelstad i Trøndelag.

Østerdalen er jo ikke veldig spennende å kjøre gjennom.  Det er stort sett bare skog.  Og det blir en jo fort lei av å se på.

Men Trysil er jo et hyggelig sted. Kanskje spesielt på vinteren.  Nå var det lite turister, og mye går på "lavgir":  Men jeg er sånn satt sammen at jeg liker best å overnatte på små steder, framfor store byer. Derfor ble det en hyggelig overnatting her, ja her i Østby utenfor Trysil..  Ganske nærme Sælen i Sverige, rett over grensen. Men det ble ikke noen tur dit!

Det er veldig hyggelig å overnatte på små lokale pensjonater/hoteller. Hvor de samme folkene tar i mot deg i resepsjonen, serverer middagen, og rengjør rommene. Og møter deg igjen blide og fornøyde og serverer skikkelig norsk frokost.  Det liker jeg.

 

Ikke akkurat "verden navle" men hyggelig overnattingssted 15 km fra Trysil sentrum.  Et sted med sjarm og lokal atmosfære.

Og ved å kjøre Østerdalen er det vesentlig mindre trafikk, og ingen bomstasjoner etter Hamar.

De 3 første dagene på turen nordover er mest transportetapper,men enkelte stopp på kjente steder.  Det første stoppet ble på Røros, Bergstaden du vet.  Overraskende mye folk.  Problemer bare å finne et sted å parkere. Men alt ordner seg til slutt for kule karer!  Ble en kort spaserertur på Røros, og en velfortjent kaffepause. 

Kirken er vel symbolet som mest kjennemerker Bergstaden.

Og de hyggelige små trehusene hvor noen bor, noen har startet restaurant, andre små forretninger,

Som f.eks Lysstråle kafe. En koselig liten kafe med nøktern og hyggelig atmosfære.

Og fra øvre del av gågaten i Bergstaden.

Mye gammel bebyggelse som er sjarmerende i seg selv.

Og en hvilbenk for slitne sjeler.

 

Veien videre går mot Stjørdal og noen mil videre nord til Stikelstad. Du vet der det kjente slaget sto for flerfoldige hundre år siden.

Og dess lenger nord en kjører, dess mer regner det! Også på Stikelstad åpner himmelen seg, i dobbelt forstand.

Grunnen til at det ble stopp på Stikelstad var mer at det var et passende overnattinssted (Verdal) enn behovet for å besøke stedet. Men når en først er på en så kjent historisk plass, så ser en seg jo litt om og tar noen bilder.

 

 

Disse bildene  er fra Stikelstad, der trolig det berømte slaget fant sted, 

Snart er Trøndelag passert, og turen fortsetter til Nordland.

Og nordlendingene vet å markere at vi nå har kommet til Nord Norge. Dette er den såkalte Nordlandsporten

Neste stopp for overnatting ble Mo i Rana.  Som viste seg fra sin beste værside med sol og blikk stille.  Ved ankomst på kvelden altså.  Neste morgen var regnet tilbake. Men det får en tåle, ikke så mye en kan gjøre med.

Litt før Mo i Rana.  En vakker sommerkveld.

Mo i Rana kaller seg selv for "Polarsirkelenes" by.  Vi er nå ikke der enda.  Men en rask biltur opp fjellet krysses Polarsirkelen. Og Svartisen.  For oss norske ikke noen stor "deal"!  Men mange utlendinger, spesielt de sørfra er kjempebegeistret. De kjøper sertifikater i kosken hvor det kan bevitnes at de har krysset polarsirkelen.  Skulle nesten tro vi hadde passert et sted langt og lenger nord, når det er 10 grader, tåke og regn. Midt i juli måned.  For det ligger nå fortsatt noen snøkladder rundt om, selv om vi kun er på rundt 600 moh.

Her er det restaurant og souvenirbutikker midt på markeringen for polarsirkelen. 

Da de fleste turister som passer, stopper her. Er jo litt artig midt i Norge.

 

Steinrøysa ned i bakken kan dette bildet jo minne om.  Men det er altså varder som besøkende ynder å lage med minne om at en selv har passer "The artic Circle".  Litt artig påfunn det da.

Neste etappe blir mot Tromsø, via Narvik,  Eller Nordens Paris, som byen ynder å kalle seg. 

Men fra Tromsø og videre nordover blir å skrive om neste gang.  Turen fortsetter mot Nordkapp, og senere Kirkenes og inn i Finland.  Følg med. Det kommer flere reisebrev utover på fortsettelsen av den fine reisen i eget land, og vårt naboland Finland.

Nå venter vi bare på at det skal slutte å regne, så bilder kan taes i sol. Men værmeldingen er relativt positiv fremover for Finnmark.

Følg med!

 

Bloggadresse; www.bloggi.no/arnbunblogg

Dersom du likte denne artikkelen, må du gjerne delen den videre.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler