Madeira - naturperlen midt ute i Atlanterhavet. (1)#madeira

28.06.2022, 17:00

2 kommentarer

Rundt 5 timers flytid fra Oslo, ligger Madeira. En portugisisk naturperle langt ute i Atlanterhavet. Bildet ovenfor er fra Funchal, Madeiras hovedstad.

Ikke et sted man drar på tradisjonell "sydenferie". For her er temperaturen vinterstid lavere enn på f.eks Kanariøyene som er den sydligste nabo. Nå i januar er dagtemperaturen runst 14 - 18 grader. Enkelte dager noe varmere, andre dager litt kjøligere. Og noen regndråper må en regne med.  Men det er jo nettopp derfor øya er så frodig og strutter av blomster, farger og mektige naturopplevelser. 

Og for øyas innbyggere er det en person de er veldig stolte av. Den kjekke heremannen på bildet ovenfor er selveste Ronaldo, verdens beste (var) fotballspiller. Alle snakker om han, og har gjort at portugiserne her er fotballgale. Han har også fått sin egen stutue her som alle beundrer.  

Naturopplevelsene her er formidable. Nesten så en må klype seg i armen.Og da tenker jeg ikke på fotballhelten  ovenfor men heller hvordan vår herre skapte denne øya midt ute i havet.

For på denne øya er det ikke tradisjonelle badestrender.Men heller badeanlegg tilgjengelig for alle. Her er det også strandpromenader. Men de er ikke rett fram som vi er vant med på fastlandet. Her er det for det meste bratt oppover og bratt nedover. Ja hjertepompa får også trimmet seg litt når en beveger seg rundt her.  Når en ser på bildet ovenfor ser en den ville og fasinerende kystnaturen!  Blir litt sånn "WOW"!

Hovedstaden og den største byen her er Funchal. Ikke en veldig stor by. Men full av sjarm og trivelig lokalbefolkning. 

Det er hit cruiseskipene kommer inn, og enkelte rutebåter til Porto Santo. Den lille naboøya til Madeira. Men ellers en relativt stille havn. Vil tro det også er mulighet til å komme seg med båt til Lisboa og fastlandet. 

Alle byer i sydlige land, og spesielt i Portugal har sitt eget marked. Også her i Funchal hvor de har et imponerende fiskemarked. Flott fersk fisk i store mengder.

Men på markedet var det også masse annet en kan kjøpe.  Spesielt frukt, blomster, vin og fruktnøtter. Ganske unorsk det hele. Så for oss norske er jo sånne markeder idyliske.

Det var mange selgere som fristet med smaksprøver på fruktene de solgte. Og sa du at du var fra Norway, svarte alle Bacalao! Altså den norske fiskeretten som er mer berømt i sydlige land enn i Norge. Og spesielt i Portugal og Spania.

 

Her gjelder det å friste kundene til å handle.

Også her i Funchal er det en hyggelig gamleby . Restaurantene ligger på rad og rekke i gågaten her. Gøy bare å gå igjennom hele restaurantgaten. Små koselige og idylliske restauranter. Og plutselig passerte vi en restaurant hvor innehaveren, eller kelneren som reklamerte for Hjemmet, det norske ukebladet. Han var nemlig intervjuet der om retauranten sin, mektig stolt.

Også hadde han lært seg noen norske ord. 

Naturlig nok var det mye fisk som sto på menyen.  Fristende  var det i alle fall. 

Når vi gikk gjennom gågaten i gamlebyen, så var det ikke bare de hyggelig restaurantene som var i øynefallende. Her virket det som om å male og tegne på ytterdørene var en stor hobby. Bare se her.

"Der ingen kunne tru at nokon kunne bu"!

 

Ja folk har nå forskjellige interesser, og takk for det!

 

Som sagt, sentrum er ikke så stor. Funchal by er stille og rolig. Her kan du spasere på strandpromenaden, eller sette deg ned i en av de vakre parkene og ta livet med ro.

 

 

Det er ikke så store avstander på denne øya. Men en får god trim likevel da det er mye oppover og nedoverbakke. 

Men  å bevege seg lpå levada vandring er populært.  En må bare komme seg opp i høyden først, opp all bakkene.

Det skal jeg skrive mer om senere. 

Det er som nevt heller ikke tradisjonelle badestrender her. Og det som lignet mest var strender så fulle av steiner og sort sand, at det ikke fristet meg å bade der. Det nærmeste jeg kom en badestrand var som på bildet nedenfor. Ikke spesielt innbydende.

 

Camaro de Lobos

Denne lille byen, opprinnelig en fiskelandsby, ligger bare en snau mil fra hovedstaden Funchal.

En kan selvsagt ta buss for å komme dit, eller kjøre bil.  Men det lureste er å spasere den flotte kystrekningen . Og eventuelt ta bussen tilbake til der turen  startet. Bildene nedenfor er fra  gåturen langs sjøen til Camaro de Lobos.

 

 

 

Og nærmere byen dukker blomstene og vekstene opp. 

Utsikt mot havna.

 

 

Fortsatt mange innbyggere her som har fiske som hovednæring.

 

 

 

Det er mange inntrykk å fordøye fra denne vakre øya.  Og enda har vi ikke sett på langt nær alt.  De neste dagene skal vi utforske naturen i de høyereliggende strøkene på øya. Det får jeg skrive om neste gang!

 

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg    (Arnes reiseblogg/ Perspektivet mitt)

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler