Sommertur på Douroelven i Portugal. En av Europas vakreste elver!

10.11.2023, 10:30

7 kommentarer

Nord i Portugal ligger landets nest størst by, rundt 1,6 millioner innbyggere, Porto. Byen hvor elven Douro renner ut i Atlanterhavet. 

Og i Porto starter mange flotte elvecruise veien nordøst over til grensen mot Spania. Og lenger kommer man ikke med de store elvebåtene, enn til grensen mot Spania. Elven blir smalere og grunnere, og får et annet navn på spanskesiden.

Douroelven blir omtalt som en av Europas vakreste elver. Smak og behag kan selvsagt ikke diskuteres. Mange naturskjønne elver også i andre land. Men jeg holder en knapp på Douro

Spesielt viser elven seg fra sin beste side på våren, når det er blomstring og grønt over alt. Med hetesommer, skogbranner og lite regn, blir omgivelsene naturlig nok brunere og tristere.

Mange rederier arrangerer ukescruise på Douro. En flott opplevelse naturmessig og med båter som tilbyr super service mens man cruiser oppover elven, og tilbake igjen til Porto. Ja det er flere sluser på veien som må passeres igjennom. Litt fasinerende egentlig.  En flott ferieform å være på elvecruise. Å kunne reise og bevege seg over store områder, uten å måtte pakke kufferten daglig. Med daglige utflukter fra båten som en kan velge å være med på. Alt ettersom.

Båtene er ikke så store. Rommer opptil 150 passasjerer. Med soldekk og alle fasiliteter som større cruisebåter også kan friste med. På elvecruise er det mer sosialt og atmosfæren er mer intim enn på de større cruisbåtene  som seiler på havet.

 

Et søsterskip av det vi reiste med på vei ut av en av slusene.

PORTO

Porto, hvor cruiset starter og slutter er en kul by. Den er verdt å få med seg. Mange flotte serverdigheter en kan besøke. Eller helt la være, og heller vandre rundt i byen på egenhånd. Det er nok å se uansett hva man velger. Mye av byen forfaller. Desverre virker det som om myndighetene ikke prioriterer restaurering og bare lar bygninger forfalle og se ut som ruiner. Først og fremst er det vanlige hus og byblokker som har sett sine bedre dager. 

Litt sjarmerende også. Er nok ikke de mest velstående som bor her! 

Og på bildet ovenfor har innbygerne og butikkinnehaveren tydligvis kapitulert!

Men også mange gode eksempler på hvordan det kan gjøres ved vedlikehold og restaurering.

 

Uten at jeg helt husker hva jeg tok bilde av her, så var det jo en flott statue fra "hine hårde dager" ved siden av Børsen i Porto.

 

Og bytrikken må en jo også ta et bilde av. Minnet mest om bytrikken i San Francisco i California. 

Douroelven renner jo ut i Porto. Her er det stor båttrafikk. Hovedsakelig med turistbåter som viser turistene Porto fra sjøsiden.

Straks senker natten seg over byen. Tåka ligger på lur og båttrafikken har stoppet nesten opp.

Den flotte båten hvor vi tilbrakte en hel uke. Ved ankomst Porto på tilbaketuren, ble det en kveldstur ut mot Atlanterhavet i kveldsstemning og solnedgang. Se bildene nedenfor her.

 

 

 

 

På vei "ut mot havet" under solnedgangen og blikkstille vann. En flott naturopplevelse.

Elvecruiset på Douroelven.

Båten hadde mange stopp underveis fra Porto til spanskegrensen  og tilbake. Det var jo fint å kunne tilbringe mye av tiden på soldekket.  Det kunne riktig ble litt for varmt der også.  Spesielt etterat vi forlot Porto og nærmet oss Spania.  Da ble det en dag målt 44 grader! Men på dekket var det en liten "plaskedam" en kunne kjøle seg ned i, og ellers aircondition over hele båten.  Så det gikk greit. 

Et av de mest minnerike stedene vi besøkte var Mateus slottet. 

Slottet er nå et museum, og har et fantastisk hageanlegg. En ærverdig bygning, som oppbevarte mange flotte klenodier fra gammelt av. Jeg tok mest bilder utendørs som følger nedenfor.

 

 

 

Fantastisk flott hage.  De må tydligvis ha mange gartnerer i sving.

Det kunne være ganske trangt på elven på enkelte steder vi passerte.

Og under seilasen var dette min yndlingsplass ombord! Spesielt før middag.

 

Som sagt ganske fasinerende å fraktes gjennom slusene, som det var mange av. 

 

 

Under  flere av broene vi passerte  var det veldig lite klaring.  Soltaket på dekket måtte taes ned, og det var forbudt å stå oppreist når vi passerte under.

 

I denne delen av Portugal er det hovedsakelig vinproduksjon og turisme folk lever av. Det kan man se tydelig når man ferdes langs Douro. Druetrærne dekker det meste av landskapet, så langt øyet kan se. 

Her ser vi Douroelven fra "oven"!  Super utsikt over elven og mange av vinområdene. Høstingen starter i september.

 

Elvercruise er en fin ferieform.  Som et flytende hotel, med alt inkludert. Oppleve nye steder daglig, samtidig som båtene er en opplevelse i seg selv. 3 måltider om dagen, med utsøkte delikatesser . 3 - 4 retter til lunch og middag, med alle viner inkludert.  Høy standard på matrettene. Og ikke minst fantastisk serviceminded personale. 

Underholdning hver kveld. Flott soldekk hvor man kan nyte de solrike og flotte sommerdagene. 

Vi opplevde selvsagt mange steder under turen. Vinsmaking,  små landsbyer og kule situasjoner. Men det blir for mye å inkludere  alt i denne reportasjen. 

Konkluderer derfor med at elvecruise er en super ferieform, og litt annerledes. 

Og at Portugal er et rimelig og flott ferieland. Ta deg en tur du også, hvis du ikke har vært der tidligere. God tur!

 

carpe-diem.no   

bloggi.no/arnbunblogg

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler