Nord Makedonia , Ohridsjøen med omegn og Skopje. (2)

01.10.2022, 11:30

1 kommentar

Ohridsjøen er omgitt av mange "perler".  Den største byen, Ohrid, er intet unntak. Det skrev jeg om i min forrige artikkel om Nord Makedonia. Bildet ovenfor er tatt fra Ohrid, med utsikt utover den vakre sjøen. 

 

 

Fra alle vinkler er fjorden et herlig skue, spesielt når været er på sitt beste.

Ohridsjøen ligger 700 moh., og deles mellom Nord Makedonia og Albania. Vannet i sjøen kommer fra et annet vann, Prespasjøen som ligger på andre siden av fjellene. Og ledes i underjordiske tilløp (under fjellet) og renner ut ved St. Noum klosteret bl.a. Og renner videre ut ved  byen Struga og til slutt blander seg i Adriaterhavet

Sjøen og byen Ohrid er på Unescos verdensarvliste. 

Vannet er helt klart og det er mye fisk.

Det er 3 byer av betydning rundt sjøen. Foruten Ohrid, også Struga og den albanske byen Progradec.

Vi reiste på en flott båttur til St. Nouumklosteret helt ved grensen til Albania. Klosteret  er et hellig sted for folk fra Nord Makedonia.

På veien dit stoppet vi ved en rekonstruert bronselandsby.  

Bronsjelandsbyen sett fra båten vår.

 

 

 

Bildene ovenfor er fra bronselandsbyen.  Interesant å se hvordan folk bodde tilbake i fortiden.

Men hoved attraksjonen denne dagen var St. Naumklosteret. 

 

Når været er fint, og opplevelsene gode , så smiler alle. Også vårt hyggelige reisefølge med unge damer på tur, som alle snakket svensk!

St. Naumklosteret sett fra sjøsiden.

En flott og ærverdig kirke som er en del av klosteret.

Parken på området var fantastisk flott med broer, småbåter og blomstrende omgivelser. 

Katolikkene har en fin skikk syntes jeg.  Det er vanlig å tenne lys i kirker og klostre til minne om døde og også for levende folk som står en nær og som en tenker spesielt på. Det gjorde også jeg, på katolsk vis. 

Klosteret var omgitt av flott natur. Ikke minst fordi her var det veldig fruktbart, og et av stedene hvor elven rant ut i Ohridsjøen.  Det var mulig å få seg en liten båttur hvor roere tok folk som ønsket det med på en 700 meters ro utflukt.

 

 

Vevchanie - den"selvstendige" fjell landsbyen .

Også helt som Albania som nærmeste nabo, ligger denne merkelige lille landsbyen i N. Makedonia. Som kaller seg en Makedonisk republikk!.. Men det var en gang, i en kort periode, de erklærte  seg som selvstendig. Med 2500 innbyggere inneklemt mellom Makedonia og Albania, Det kunne jo ikke vare, og det gjorde det jo heller ikke! Selv et så lite land, med egne pass, egne penger, bilskilter  og eget flagg. Men nå er det meste meste beregnet som  souvenirer. For å komme inn i byen var det kun en vei, gjennom den store portalen.

Men Vevchanie var en flott liten landsby litt opp i fjellene. Det virket som et relativt velstående område. Men også noen kontraster med nedslitte og slitne hus. 

Når vi besøkte skogen utenfor denne lille landsbyen var det lite vann i elven som kom fra det albanske høyfjellet. Men lyden var som en fredfull bris som kom ut fra steinene i fjellet. Når det var mer vann i elven, var nok lyden gansker kraftigere.

 

Også i dette området hadde det regnet veldig lite i en lang periode.  Denne eldre damen fikk tilkjørt ekstra vann Men dette var nok noe hun var vant med , og like blid for det. 

 

Mange flotte nye hus. og leiligheter.

 

Byens mest fotograferte motiv var den vesle rosa bilen som preget hovedgaten i byen. Det måtte selvsagt jeg også benytte meg av! 

Struga.

Den siste byen vi besøkte rundt Ohridsjøen var Struga, byen hvor vannet i sjøen rant ut videre på sin ferd mot Adriaterhavet.

En hyggelig og moderne by på hver side av elven. Flott gågate og mange restauranter og moderne forretninger. Men området rundt elven på begge sider var det fineste området. 

 

 

Her starter elven som renner gjennom Struga, og markerer enden på Ohridsjøen. 

 

 

Skopje

Hovedstaden i Nord Makedonis er Skopje som ligger 2-3 mil fra grensen til Kosovo. 

En flott by som også er delt ev en elven  Vardar. 

Vi er på vei hjem til Norge nå, men overnattet i Skopje, før vi fortsatte til Prestina i Kosovo hvor vi reiste  med Norwegian direkte til Oslo.

Skopje er byen med historiske kvartaler, kirker, moskeer og basarer. På andre siden av gangbroen går man over til gamlebyen. 

Men det jeg husker best er alle de enorme nyrenoverte bygningene, statuene og ikke minst Mor Theresa museet. 

 

 

Mor Theresa musset. Hun bodde i Skopje i 10 år som barn.

 

 

 

 

Nord Makedonia er et tiltrekkende ferieland å besøke. Har blitt et moderne land på mange måter. Og etter norske forhold veldig behagelig prisnivå, spesielt på mat og drikke. Rstaurantene serverte utrolig bra mat, og vinen var utmerket.

Landet har egen valuta, dinarer. Men de aksepterte stort sett også euro alle steder. Greit å ta ut penger på automater. Greier man ikke å få brukt alle de lokale pengene, er det bare å veksle de tilbake til euro på vekslingskontorene før man reiser. 

Siden landet ikke er medlem av EU er det svimlende dyrt å bruke mobiltelefoner!

Folk er veldig vennlige og gjestfrie, og det er lite kriminalitet. 

Et velfungerende og billig ferieland som har masse å by på.  Det mest slitsomme er passeringene over landegrensene. Men en får ta det som det kommer, å sørge for å ha god tid.  Litt uvant for oss som er vant med å ferdes i Schengen land!

Nord Makedonia er et land man fristes til å besøke på nytt!

bloggi.no/arnbunblogg

vitusreiser.no

flynorwegian.no

#nordmakedonia

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler