Toscana - Italias flotteste område?

14.06.2024, 09:00

2 kommentarer

Toscana er et område/fylke i nord Italia. De mest kjente byene er Firence eller Florence som amerikanerne kaller byen, og Pisa, byen som er mest kjent for " det skjeve tårnet".

 

Men bortsett fra det så er Toscana kjent for sin gode vin, og vakre landskap. Og lange flotte badestrenderl langs  hele kyststipen. 

Siden Toscana  ligger såvidt langt nord i Italia åpner våren og sommeren først i mai måned. Inntil da er de fleste svømmebassenger og strender stengt inntil rundt 8. mai. Men det er ikke så nøye, temperaturen  fram til da byr ikke alltid til bading og soling. 

Jeg var her i Toscana sist i april måned. Temperaturen på dagen rundt 20 grader og 8 -10 grader på nettene. Og noen regnskyer inn i mellom. Då det er fortsatt et stykke fram til turistsesongen  setter inn. Følgelig er det endel rastauranter og forretninger som fortsatt er stengt.

Det er dyrt å besøke Italia, spesiellt her i nord. Mye kan minnes norske priser. Også å spise og drikke kan være dyrt. Jeg er jo vanligvis mye i Spania, og når en sammenligner prisene i Spania og Italia  er omtrent det dobbelte i Italia. Men det er store forskjeller.Restaurantene og barene i turistområdene skiller seg veldig ut kostnadsmessig fra mer vanlige områder. Selv vin som produseres i dette området kan koste opptil hundre norske kroner enkelte steder for vanlig vin. Rundt 8 -9 euro for et glass.

 

PISA

I byen Pisa er imidlertid det allerede ganske livlig.  Lurer på hvordan det blir der når høysesongen setter inn? Spesilet da i området hvor det "skjeve tårnet" ligger. Foruten mange tilreisende utenlandske turister, også store grupper med italienske skoleelever på klassetur. 

Det skjeve tårnet er jo selve symbolet på byen Pisa. Syntes det var et flott tårn, og skjeivere enn jeg trodde. Må være verden mest fotograferte tårn?  Det er mulig å kunne gå alle de over 300 trinnene til toppen av tårnet.  Men er strengt regulert med antall besøkende samtidig.  Og det er ikke gratis heller, pris rundt 200 norske kroner eller 19 euro. 

Tårnet sto ferdig i 1372

 

Bildet ovenfor er fra katedralen, og det nedenfor er fra dåpskirken.

 

 

 

 

Og ved siden av tårnet står den mektige katedralen og dåpskirken.  Det sies at kun folk som er døpt får inngang til dåpskirken. Ingen sjekket min dåpsattest, så etter å ha kjøpt adgangsbilett slapp alle inn. Forøvrig var katedralen flott å besøke, et ærverdig kristlig kirkebygg. Imponerende stor og ærverdig.

 

Gjennom Pisa by deler elven Arno byen i to. Flotte gamle bygninger på begge sider av elven. 

 

Det er relativt trange gater og endel restriksjoner på å komme inn i selve bykjernen, og området rundt det skjeve tårnet for store kjøretøy som bl.a busser.  Bussene parkerte derfor på egne parkeringsplasser utenfor byen, og vi reiste derfor med såkalte minitog videre mot sentrum. Ingen behagelig opplevelse akkuret.

Etter beøket ved tårnet og den flotte katedralen ble det er ekstra rundtur med minitoget. Men gatene, enkelte med brostein, andre med" homper" og dårlig underlag, var altså ingen fornøyelse for kroppen. Nyrebelter burde vært påbudt av helsemessige årsaker. Men vi fikk nå et god overblikk over sentrum av Pisa. Hovedsakelig eldre bebyggelse.

"pixabayfoto"

Flott gammel bebyggelse langs elva Arno.

 

Også i Pisa er det tilbud om hestedrosjer som frakter turister rundt i gamlebyen.  Jeg er ikke så glad i sånne tilbud.  Men så lenge det er greie temperaturer , rundt 20 grader går det jo greit.  Men på steder når det om seommeren er dobbelt så varmt sliter også hestene voldsomt med varmen, og kan rett og slett kollapse. Syntes dette grenser til dyreplageri.

 

 

 

Beveger man seg litt utenfor de største byene, eller rundt i smågatene,  er det lett å finne noen fine sjarmerende fotomotiver.  

Våren kommer relativt tidlig hit til Toscana. Åkrene har blitt grønne eller gule. Alt ettersom. Men vakkert er det uansett.

 

LUCCA

Litt nord for Pisa ligger en by som heter Lucca.  Månge påstår at det er den vakreste byen i Toscana.  Ikke sikker på at jeg er helt enig i det. Men for all del, en flott by.  

 

Selve bykjernen i Lucca inneholder kun gammel bebyggelse. Mye har forfalt, og trenger oppgradering. Hele byen er omringet av en stor mur som benyttes mest til fritidssysler som gåturer, sykling og jogging ikke minst. 

Men nå er det vår, og da åpner alle uterestaurantene og souvenirbutikkene.  

 

Den litt "slitne" katedralen i Lucca.

"pixabayfoto"

Bildet ovenfor er fra fronten på taket av katedralen i Lucca. Som man ser er ingen av symbolene som er  like.  Et flott kunstverk. Katerdralen er ikke så imponerende som på bildet, de mangler penger og derfor ser det ut som katedralen forfaller sakte og sikkert, desverre,

"Piazza" i Lucca, og amfiteatret. 

Og når det er vår, er det tid for blomsterandlerne å trekke ut og selge de flotteste blomstene. Fargesynet som vi møtte på torget i Lucca var imponrende. God sommer til folket i Lucca!

FIRENZE (Florence).

 

 

Firenze er jo selveste hovedstaden i Toscana..

Hit skal alle. Det merker en når en skal bevege seg rundt i byen. Folk over alt. Og køer for å komme inn på alle turistattraksjonene.   Det blir litt slitsomt . Mye må kuttes ut, bl.a det å komme inn i den flotte katedralen. Og fortsatt er det lavsesong i Firenze.  hvordan det er i høysesongen sier seg nesten selv!

Og selvsagt fordi Firenze er en fantastisk flott by, unik på mange måter. 

Skal ikke skrive så my om Firenze, bildene taler for seg selv. Byen må oppleves, og ønsker du det, ja da må du bare ta turen til Firenze / Florence. God tur, du vil ikke angre!

Katedralen er imponerende også utenfra.

Oversiktsbilde over Firenze. Byen over alle byer?

 

 

Hva med å bo akkurat her?

 

Elven Arno renner også gjennom Firenze. 

 

Takk for at du leser bloggen min!

bloggi.no/arnbunblogg

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler