Besøk i vårt naboland Sverige.

08.06.2023, 17:50

5 kommentarer

Oslofjorden viste seg fra sin beste side under overfarten mot Fredrikshavn og København.

Jeg er en av dem som alltid tar meg et før sommer besøk til Danmark. Har jo levd etter "deilig å være norsk i Danmark"! Men, som de fleste har fått med seg så er det ikke sånn lenger nå. Dvs. Danmark er fortsatt et supert ferieland.  Men valutaen, danske kroner, har nå blitt så dyr at Danmarksferie ikke lenger frister like mye. ikke for oss "vanlige" folk i alle fall. 

Så denne gangen gjorde jeg en ny "vri" for fortsatt å kunne feriere noen dager syd for Norge. Jo jeg tok Danskebåten (DFDS) fra Oslo til København, for å umiddelbart fortsette over Øresundbroen videre til Skåne og Sverige. 

Starten fra Oslo var en flott opplevelse. Tidlig i juni måned med temperaturer rundt 24 grader, var det en fornøyelse å tilbringe noen timer på dekket på danskebåten. Ikke så mange folk på båten sånn en midtuke dag tidlig i juni måned. Forbausende lite passasjerer egentlig. 

Ser jo ut som passasjerene hygget seg ombord i sommervarmen til tross for "astronomiske" priser på spesielt alkohol.

Bildet fra Oslo havn med Bygdøy i bakgrunnen.

Selve overfarten med danskebåten var en grei affære. Selve reisen med bil, lugar og frokost kostet bare rundt en norsk tusenlapp.  Men det var supertilbud nå i ukene før  skoleferien starter. Så før det  vil nok prisene øke betraktelig.

Det som koster mye på en slik båttur er jo det man bruker av penger ombord. Mat, drikke og tax-free. Som et eksempel kostet 1 glass vin 175 ml nok 160 i utebaren på dekket. Ølprisene på samme nivå.  Det er jo tross alt avgiftsfritt det som selges på internasjonale strekninger. Så her må det jo være god avanse for rederiet. De fleste norske ombord virket som de ikke hadde fått med seg at alle prisene var i danske kroner, dvs. at vi må betale 160 kroner for 100 danske. Reaksjonen kommer nok senere når oppgjøret for kreditkortene kommer!

Så for min del ble det et kort opphold i Danmark denne gangen. Tok korteste vei mot Øresundbroen og i løpet av en time etter ankomst med båten, var jeg i Skåne i Sverige.

Flott og et imponerende byggverk denne broen som forbinder Danmark og Sverige. Men også her var passeringsprisene i danske kroner.  For min vanlige personbil kostet det nok 756,00!  for en passering.

Planen min var å kjøre litt langs østkysten av Sverige forbi Ystad og litt lenger nord.  Mye av naturen og omgivelsene her minner mye om Danmark. 

Ystad er jo havnen hvor båtene går i fra til den danske øyen Bornholm. Området rundt her var det flere hyttebyer. Et fantastisk sted å kunne ha sitt sommerparadis. Det var også noen flotte badehoteller som utmerket seg. 

Dette flotte badehotellet ligger litt nord for Ystad.

 

Det var nok foreløbig litt tidlig i sesongen til å nyte de flotte sandstrendene i og utenfor Ystad.

Mange hyggelige småsteder og byer nordover langs østkysten i Skåne.

Jeg overnattet i en utrolig liten og hyggelig kystby som heter Simringshamn.  Det var ikke så mange turister her enda, men de kommer nok i store mengder ettersom ferien nærmer seg. 

Det var ikke så mange som "fika" denne formiddagen i Simrishamn.

 

 

 

Simrishamn hadde en fin gågate, hvor restaurantene lå samlet. Her vil jeg tro det yret av liv midtsommer. Og ellers også mange ulike forretninger av ymse slag som preget årstiden vi nå går i møte. 

 

 

Havnen i Simrishamn.

 

Så må en jo unne seg en god middag når en farter litt rundt i nabolandet. og entrecoten  smakte utmerket.  Men så var det en ubuden gjest (bildet nedenfor) som tydligvis misunte meg maten, og ventet tålmodig på et øyeblikk å kunne få en smakbit!

Men jeg fulgte med, så snylteren forsvant til slutt uten å få smake på noe som helst!

Videre nordover i Sverige, var neste stopp Kalmar. Der hvor broen går over til et av Sveriges største ferieparadis, Øland. Broen er rundt 6 km lang, og ble bygget på 70 tallet. Og da ble denne flotte øya forrandret for evig tid. Jeg var bare på en liten kort visitt på Øland. Men skulle gjerne vært lenger, og utforsket ferieøya bedre. Men da vet jeg hvor det kan være lurt å ta en lenger ferie neste gang, som alternativ til Danmark. For her i Sverige er prisnivået generelt noe lavere enn i Norge fortsatt, men vesentlig lavere enn i Danmark.

Legger ut noen flotte bilder fra Øland. Kanskje det frister å ta neste ferie hit?  Det er jo et stykke å kjøre fra Norge, men bor du på Østlandet går turen på en dag.

Du kan kjøre helt fram til hotellet, hytta eller campingplassen, alt etter som. 

Legger ut noen bilder fra Øland. Et supert alternativ til Danmark. Lykke til, og nyt ferien i vårt vakre naboland, Sverige.

 

 

God sommer, og god ferie i Sverige. 

Jeg blir i Sverige litt til!

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler