Verdens vakreste sjøreise.

Åse
Åse Westlye

I juli 2017 reiste vi på nordgående tur med hurtigruteskipet m/s Finnmarken. Det var en kjempefin tur med mange opplevelser og fantastisk god mat ombord.

Finnmarken er et flott skip. Store vinduer med panoramautsikt og veldig gode stoler. Jeg nøt å sitte i salongen og følge med på kartet hvor vi var og lese litt om stedene. Du får kjøpt en informativ bok med kart ombord. Det er også mye fin orginal kunst på veggene i dette skipet.

Flott skulptur i bassenget av kunstneren Nico Widerberg. Det var nydelig å sitte ute på dekk her, og fint å bade i bassenget.  Det er også et jaccusi.

Fantastisk deilig med et varmt bad over den iskalde og blåsende Vestfjorden!

I Trondheim ruslet vi rundt og så på forberdelser til Olavsdagene. Her er vi på marked hvor jeg så et flott sjal som var håndstrikket av nesleplantegarn! Det var lekkert.

 

Vi fikk også tid å se på katedralen Nidarosdomen.Den var flott!

Helig på dekk! Storslått! På vei fra Trondheim til Rørvik. Langs Fosenhalvøya i nydelig vær!

Det er bare vakkert!

Vi er på vei inn til Svolvær.

Svolvær og Lofoten. Spektakulært!

 

Trollfjorden strekker seg innover til Austvågøy, fra vestsiden av det 25 km lange Raftesundet, et meget trangt sund mellom Austvågøy og Hinnøya.Her seiler Hurtigruten mellom havnene Svolvær og Stokmarknes.

 

Trang fjord og høye, stupbratte fjell imponerte! Det var helt fantastisk å stå ute på dekk her.

Geirangerfjorden- et flott skue inn til vakre Geiranger.

Geiranger. Her ble morfar til denne mannen født i 1882 i Flydalen. Han pleide å tjene noen slanter på å åpne grinder for turister i Geiranger, fortalte han. Da han var 11 år måtte han flytte hjemmefra og gikk over fjellet på en kjerrevei helt til Isvik. Det er veldig langt! Her vokste han opp hos onkelen sin. Det var tøffe tider da. 

Fersk, kortreist fisk til middag. Hurtigrutens meny følger norskekystena tradisjoner fra klippfisk, lutefisk og trøndersodd. Alle råvarene er lokale. Fersk fisk og skalldyr lekkert tilberedt. Det er mat i verdensklasse! Menyen er knyttet opp til stedene vi seiler forbi, og over 30 lokale råvareleverandører står for forsyningen underveis. I Bergen får du smalahove fra Løno på Voss. I Ålesund serveres havets spekeskinke:Carpaccio av Dybviks klippfisk gran reserva, Helgeland frister med marinerte lakseskiver med nordlandsreker. I Finnmark er det krydderbakt reinsdyrkjøtt. Og fisken vi spiser i Lofoten er fiska der.

Fin utsikt og gode stoler.

Nå får vi deilig "nattmat" på dekk. Rømmegrøt og Torghattentoddy. Det smakte nydelig! 

Vakker solnedgang.

Små fiskevær er det mange av langs kysten vår. Idyllisk. Dette er fergen som går mellom noen av småsteder.

Nå er vi i Mehavn i Finnmark. Her er det vindhardt! Fargerike hus lyser opp et grått landskap.

Honningsvåg. Eneste kirke som tyskerne lot stå igjen da de brant ned hele Finnmark under krigen! De stjal med seg kirkesølvet og stakk sørover. Helt forferdelig tragisk for befolkningen. Alle hus brant de ned! I hele Finnmark. Og hvorfor? For at ikke russerne skulle bosette seg der og bli en sterk allianse mot dem.

Honningsvåg. Her er utgangspunkt for å kjøre til Nordkapp, det nordligste punktet i Europa. Et koselig tettsted å rusle rundt i.

 

Finnkjerka , en naturlig klippeformasjon i Kjøllefjorden. Her er et fiskevær med 1400 innbyggere. Lenger inne ligger fiskeværet Mehamn.

Idyllisk fiskevær.

 

Typisk fiskevær i Finnmark.

Fisketørking

Hei, hei, hurra!

God stemning ombord da vi møtte sørgående skip helt nord ved Kirkenes. Da var det fram med flagg og lage mye lyd! Den båten som bråker mest vinner! Vi fikk også kjenne kulden så langt nord i juli.

Bølgebryter i Berlevåg. Se så små folkene er! De hilste på oss som kom med båten.

 

En reise med hurtigruten er en fantastisk reise full av vakre naturopplevelser. Maten ombord holder svært høy standard med lokale, ferske råvarer fra stedene vi besøkte. Om dagen kan du se og oppleve Kvæfjorden, og om kvelden kan du nyte Kvæfjordkake! Små ting er med på å gjøre reisen spesiell. Nydelig. Jeg håper jeg får anledning til å ta flere turer i framtiden.


Publisert: 26.01.2020, 20:57


Andre artikler