Så kom vinden til Tromsø...

19.09.2023, 08:22

Vinden skal ha løyet med 60% i verden i løpet av de siste 20-30 år (sånn ca), hevder forfatterne av Qi-funfact-bøkene. Det merket jeg på Østlandet, hvor flaggene har hengt trist ned nesten hele siste år. Stor var overraskelsen da det samme møtte meg her i Tromsø. En kusine fra nord fortalte meg at huset til hennes bestemor, på en av øyene her i nord, måtte males hvert annet år. Malingen blåste rett og slett av veggene. Det er faktisk ikke så mange år siden, så gutta bak QI-bøkene har nok rett. For vind hører jo til her i nord - egentlig i hele Norge, det er bare litt mindre vindhardt på østlandet grunnet geografien. Her i Norge har vi til og med et hodeplagg oppnevnt etter vinden: sydvest! En regnlue som dekker både hode og nakken. Men nå er altså vinden tilbake!

Været tirsdag 19.9. krevde at jeg tok godt på meg før jeg ruslet ut av døren på vei til forelesning ved UiT. Jeg håpet jeg skulle få orden på innloggingen. Det er litt mer alvorlig enn at kodenøkkelen ikke virker har jeg innsett. Når jeg er innlogget på meg selv og trykker på Feides innloggingsportal får jeg straks melding om at jeg ikke har tillatelse til å få tilgang - og det helt uten å få mulighet til å bruke kodegeneratoren jeg har fått utdelt. Det ser, merkelig nok ut at jeg, en mønsterstudent som alltid er tilstede ved alle forelesninger og har betalt semesteravgift i god tid og til og med har skaffet meg studentbevis - er strøket av listen som student ved UiT... Jaja... Det ordner sikkert Oraklet for meg, tenkte jeg. Men dessverre klarte de ikke det. Jeg må visst kontakte administrasjonen. Alt ordner seg for den som ikke gir seg.

Men det er litt morsomt at da verden ble digital pleide arbeidsplassene å ha en "spøk" på veggen som sa noe sånt som at "det pleide å være orden her, men så fikk vi datamaskiner..." Dette kunne kanskje være en idé for UiTs kontorvegger anno 2023?

Ellers er det jo rart at vår ordfører valgte å gi fra seg roret sånn akkurat når USS Florida besøkte oss - verdens 3. største atomubåt. I Oslo var det stor virak da verdens største krigsskip "besøkte" Oslo i sommer - og de unnskyldte seg ikke med at vi trengte mer sikkerhet der, heller, selvom den byen virkelig går på halv tolv! Krigsskipet var anmeldt i god tid, så vi var iallfall godt forberedt. Her i Tromsø fant jeg informasjonen om "storfint amerikabesøk" på side 9 i lørdagsavisen, to dager etter offisiell ankomst! Og det eneste skipet jeg hadde kunnet se fra broen mellom Ishavskatedralen og byen før den "nyheten" var et skikkelig fjongt cruiseskip - men det tutet farvel i går ettermiddag. I natt hadde jeg et urolig hjerte, men morgenen i dag viste Tromsø på sitt vakreste. En høy, blå himmel og en frisk, kjølig høstvind, selvom snøen forsvant fra fjelltoppene i tåken i natt. Snøen kommer sikkert tilbake.

Men nå er det snart tid for forelesning. Vi høres!

Noen tanker etter tirsdagen... Idag er det torsdag 21.9. Jeg leste i gårsdagens Nordlys at forsvarsministeren anså verdens 3. største ubåt som verdt en titt så han kom på besøk helt hit til Tromsø! Selvom det kanskje var litt sent for å ta båten imot på kaia... Og heldige oss! Sammen med møte kunne avisen melde at Tromsø skal bli USA's nye havn i verden!!!! Jada, jeg vet de dekker seg bak noe de kaller NATO - men som SAS ble kalt "Svensk Alt Sammen" (jeg mistenker at det fortsatt er relativt sant) så er NATO USA alt sammen.

"Gram sier til Nordlys han har dialog med Tromsø kommune og regionen om hvordan man skal "legge godt til rette for Norges forsvar og samarbedi med allierte". "Tromsø har i dialog med forsvarsministeren tilbudt seg å være et militært maritimt knutepunkt i nord." (Nordlys, 20.9.23)

Forsvarsministeren kan ikke tilbringe mye tid nord for polarsirkelen. Det føles som om enhver by jeg besøker eller bor i her i nord er en amerikansk garnisonsby og krigsskipshavn! Narvik hadde 2000 soldater "på besøk" helgen før jeg flyttet til Tromsø. Og senest på tirsdag dukket det opp amerikanske soldater som brukte gjestepc'ene ved UB - Univertsitetsbiblioteket i Tromsø! Helt ærlig - skal vi bli enda mer "knutepunkt" for "NATO" kan vi like gjerne kalle oss anektert og en del av USA!

Ellers melder også Nordlys 20.9,.23 at Russland trekker seg fra Barentsrådet... Vår nærmeste nabo i øst trekker seg fra et helt grunnleggende viktig samarbeid her i nord fordi Finnland har funnet ut at de har fullmakt til å nekte Russland sin rettmessige periode som leder i Rådet - og rådet selv anser dette helt uproblematisk! (Merkelig nok er EU en del av Barentsrådet - som altså er et råd for nordområdene. Jeg vet at både Finnland og Sverige er medlemmer av EU men kan de ikke ha en eneste relasjon uten å dra inn dem?)

Nå er ikke jeg skolert hverken i statsvitenskap eller i militær strategi - men jeg kan lese kart. Er det ingen andre som ser at Russland har grense mot USA i øst og med "NATO-styrker" i våre nordområder, så er Russland faktisk i press mellom USA på begge sider? Og dette mener altså Norge er god politikk for å sikre fred og stabilitet i sine nordområder????? FOR DET ÉR FRED OG GODE RELASJONER TIL NABOENE VÅRE VI FAKTISK ØNSKER OSS, IKKE SANT????????

Del artikkel:


 #uit   #student   #kaos   #tromsø   #nordkalotten   #vind   #snø   #høst   #vinter   #yttringsfrihet 

Relaterte artikler