Hadde jeg kunnet gifte meg med en bok...

09.11.2023, 12:12

- og ikke hatt verdens beste Anders, så hadde jeg giftet meg med Cappelens leksikon fra 1962. Jeg ønsker meg for alle nordmenn (og andre som har lyst til å lese norsk) at denne utgaven av et ettbinds leksikon blir trykket opp i en jubileumsutgave - akkurat som den er! Helt uten endringer! Og så kan det godt følge et bind 2 som oppdaterer oss på verden siden 1962. Det har jo skjedd en del siden da, mener jeg. Vel, ønsk, ønsk! Hjelper det om jeg sier "vær så snill"?

Det som er så fascinerende med oppslagsverk er det som ikke står der. Som for eksempel at under beskrivelse av jorden står det ingenting om noen måne. Er ikke dét rart? Iflg samme bok har jo Mars hele to, og de ble beskrevet i detalj.

Så også med biblioteket i Alexandria: Har du lært at det brant ned? Det har iallfall jeg lært. Men Cappelens leksikon fra 1962 har ikke nevnt dette med ett eneste ord. Og så fant jeg en bok som omhandler biblioteket i Alexandria - og så viste det seg at Cappelens leksikon har helt rett! Det var en brann, men om den egentlig rammet biblioteket og hvor ødelagt det i så fall ble, det vites ikke. Og biblioteket besto i mange hundre år til etter det! Jeg skal skrive mer om det når jeg har lest mer i den boken. (Det er nå gjort, i min kvalifiseringsoppgave "Kunnskap er makt - er 6500 år med bibliotekhistorie en historie om jakten på begge?"

En annen ting var dette med cellens organeller og mitokondiet. Jeg har fordypning i biologi fra videregående og før eksamen pugget jeg cellens oppbygning til minste detalj. Derfor, da min mor en dag hevdet at hun hadde forstått forskjellen på kvinner og menn og at nøkkelen var mitokondriet avviste jeg henne blankt. Det jeg hadde lært var nemlig at mitokondriet er cellens eget kraftverk med eget DNA (arvestoff). En organelle som opprinnelig hadde vært en selvstendig encellet organisme, men hadde, en gang i menneskets forhistorie fusjonert med en annen encellet organisme som sammen ga opphavet til menneskecellene vi har idag.

Men så leser jeg altså Cappelens leksikon fra 1962 - og til tross for at cellen er beskrevet ned i minste detalj inkludert mitose: vanlig celledeling hvor cellen kopierer seg selv og meiose: celledeling som gir opphav til kjønnsceller, så var ikke mitokondriet nevnt med ett eneste ord.

Så slo jeg opp på mitokondrie i Fremmedordboken (2012) fra Kunnskapsforlaget og fant en helt annen definisjon på hva en mitokondrie er: "Del av celle i form av lite korn-, stav- eller trådformet legeme som inneholder enzymer og påvirker overføringen av arveinformasjon under celledeling."

Jaha, så hvor ble det av prosessen med å frigjøre energi ved delingen av sukkermolekyler som jeg kunne på fingerspissene til eksamen?

Min mor jobbet for et patentkontor med kjemi som spesialfelt. Kjemi er "mikrofysikk" - energi i mikroskopiske mengder på atom og cellenivå... I 1962 hadde ikke mennesket mitokondrier mens cellepatologi/cellularpatologi (sykdom i cellene) er en gammel disiplin som stammer fra Rudolph Virchov i 1860-årene. Jeg tenker at min mor absolutt hadde rett!

 

Lærere får visst videreutdanning i Organisk kjemi her ved UiT. Det trenger de sikkert. De, som oss andre! Når de forstår det, må de gjerne lage et gratiskurs for oss "vanlig dødlige" som ikke har UH-tilknytning på et bibliotek og gi informasjonen videre. På forhånd tusen takk!

 

UIT (Universitetet i Tromsø) tilbyr et par mastergrader innen området "samisk" - og de er, merkelig nok, på engelsk - helt til man leser litt grundigere hvilke studenter som er målgruppen for studiet:

Studiet heter GOVERNANCE AND ENTREPRENEURSHIP IN NORHTERN AND INDIGENOUS AREAS - og studenten skal beherske ved studiets slutt:

"By the end of the program, students will have the knowledge and skills that will provide them with the requisite competencies to pursue doctoral studies in the areas of public policy, Indigenous studies, and sustainable development."

Ja, for mer utbygging, mer bærekraft i et område hvor de som faktisk hører til der er mestere i å ivareta både natur og mangfold og fremmede til å styre over urfolk er jo AKKURAT det vi trenger, ikke sant? Og, bare så det er nevnt - det er et samarbeidsstudium med Kanada ifht urbefolkningen der!

"The program is provided through collaboration between UiT The Arctic University of Norway (UiT) and the University of Saskatchewan (USask), Canada."

Det er 75 urbefolkninger klemt sammen i området for Saskatchewan, et av svært få områder uten kystlinje i Kanada. Da slipper de iallfall "besøk" av amerikanske atomubåter, både offisielle og hemmelige... 

https://uit.no/utdanning/program/400564/governance_and_entrepreneurship_in_northern_and_i

https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/first-nations-in-saskatchewan

Nei takk til amerikanere og søringer som ser på Nord-Norge som en (gull)-gruve de kan tømme for verdifulle mineraler samtidig som de fratar oss landet vi har TI TUSEN ÅRS HEVD PÅ!

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler