Sinnsro og ADHD.

06.03.2024, 13:37

2 kommentarer

Hei alle sammen. 😊

Endelig tilbake her for  skrive litt igjen. Her i ålesund er det strålende sol fra skyfri himmel. Utrolig deilig. Å det går ann å sitte i solveggen å kose seg.😎🌞

Jeg tenkte å skrive litt om adhd og sinnsro. Fordi for dere som ikke vet eller forstår så opplever veldig mange som har adhd at det er konstant lyd i hode. Som om du er på en plass med sykt masse folk og det er varmt å klamt og konstant høy summing av lyd. Selvfølgelig varierer dette fra person til person. Men for meg er det slik. 

Jeg blir ekstremt sliten av det. Og det er ikke mange ting som får denne summing til å stilne. 

I hverdags kaos med unger,kjøring,lekser, middag,klesvask å tur med bikkja så er det konstant summing i hode. Til tider så mye at jeg faktisk blir skikkelig fysisk dårlig. Og det er ikke så lett få finne den roen som du trenger for å koble ut.  Og hvis eller når du finner den så varer den ikke lenge.😳😮‍💨

Jeg vet ikke hva du gjør som hjelper deg med dette problemet, og jeg har prøvd mye forskjellig selv. Alt i fra lydbok, til grønn summing som, til å høre på havet, til å stenge lyden ute, til å sysselsette meg der krg må konsentrere meg. Men det varer ei lita stund så er støyet  tilbake.

For det er jo ikke til å legge under en stol at mange med adhd kjeder seg lett. Du kan gjerne begynne på en ny aktivitet eller hobby men du går like fort lei og gjerne før du egentlig har begynt.. Da blir det mange hobby ting hjemme som kanskje aldri blir brukt.  Hehe. Og det er utrolig slitsomt å ha det slik. For hvis du synest noe er kjedelig så begynner en gjerne ikke med det. En utsetter det. Og det er ofte slik med alt som er et tiltak, en utsetter det til siktelsen og da må en gjøre det.

Mange med adhd vil se raske resultater for det utløser endorfiner og dopmamin som gir deg en følelse av lykke å glede. Jeg gir ofte opp på ting som kanskje krever at jeg prøver flere ganger for å få det til. Da lar jeg det heller være. Fordi jeg blir irritert over det jeg ikke  får til. Og da kan jeg bli lei meg å veldig fokusert på det jeg ikke får til istedenfor å fokusere på det jeg faktisk får til. 

Mange med adhd er veldig strenge med seg selv. Vi er de største kritikerne mot oss selv. Og vi trenger ikke at andre påpeker alt vi enten ikke får til eller kan. For det klarer vi utmerket godt å gjøre selv. Det er vel også en del av grunnen til at mange med ADHD er så utmattet og hsr dårlig selvtilitt.Fordi vi stiller ekstremt høye krav til oss selv.

Det med da å roe ned volumet og støyet i hode gjør det ekstra krevende. Fordi mange er så "på"og det finnes ikke alltid en av og på knapp. Hvertfall ikke i dette tilfelle.  For meg så er det slik at jeg støyet i hode blir forverret med medisin. Men det er fordi alle sansene blir forsterket og det blir som om du skru opp volumet  når du hører på musikk og samtidig skal ha en samtale med noen. Det blir kjempe travelt hvis du må sitte å brøle for å føre en samtale over lang tid samtidig som du skal konsentrere deg.

Hva som er til hjelp for den enkelte er like forskjellig som det finnes mennesker på jorden.

Jeg er en person som liker å bruke hendene mine med å lage ting. Enten om jeg maler,holder på med sløyd,eller scrapper, eller hekler så liker jeg å være kreativ. 

Akkurat nå er jeg i en hekleboble. Og inni hodet mitt er det stille. Musestille. Det er så deilig. 

Det å slippe å gå rundt med konstant dårlig samvittighet fordi en ikke alltid klarer å være tilstede i nuet er noe som er veldig sårt. Og mange forstår ikke at vi gjør ikke dette med vilje. At vi soner ut. Blir plutselig fjern,stille og helt tom. Når jeg blir slik har jeg strekt strikken min for langt. Å da tar det meg lang tid å hente meg inn igjen. Det er ikke alle som forstår. 

Det er en evig runddans etter å finne stillheten. For det er mange ting som spiller inn,som søvn,dagsform,været, smerter i kroppen, bekymringer, og egentlig alt som tar plass i hode som en går å tenker på i underbevisstheten.

Derfor må jeg være selvkritisk til hva jeg sier ja til. Hva er bra for meg? Hva gir meg energi som igjen gjør at jeg klarer å være der for meg selv men også familien min. Hva er det som stjeler den energien å den roen. Dette er noe hver enkelt må finne ut av selv. Men det kan være en sår prosess nettopp fordi en må sile ut ting som kanskje gav deg glede å energi før men som nå tapper deg for energi. 

Det er lov å si nei.Det er lov å sette deg selv først. Du er ikke egoistisk fordi du vil ha det bra med deg selv. Når du har det bra inni deg selv så har familien din det bra. Fordi du har da det overskuddet for å være mamma å kone å venninne å kollega. 

Så nå koser jeg meg med å hekle. Det er krevende å ja jeg gir litt opp av og til. Får det ikke alltid til på første forsøk. Men det betyr ikke at jeg er dårlig for det. Det betyr bare at jeg må øve meg litt til for å  lære meg oppskfriften eller  ny måte å hekle på.

Så neste gang du tenker at du ikke får noe til. Ikke vær så streng med deg selv. Gi deg selv tid til å feile, til å prøve så mange ganger du trenger for å klare det. 

Nå er jo det snart påske,så da hekler jeg meg en rund påske duk. I en fin varm gul farge. Å ha farger rundt meg gjør meg glad. Og jeg liker godt fargen gul.

Jeg har heklet hår scrunshies som er blitt kjempe fine. Perfekt å gi I gave. Jeg får desverre ikke til å laste opp flere bilder. Men spør gjerne hvis du vil se mer av det jeg hsr laget. Bordbrikker.Runde og firkantet. Og det gir meg en utrolig god mestrings følelse.

Jeg selger alt jeg lager. Tar i mot bestillinger.

 

Ta vare på hverandre.

God klem fra Renata.

 

 

 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler