Salat til middag...

29.12.2022, 14:50

Det er en av de siste dagene i desember, kalenderen sier fortsatt 2022. Ute er det snø og kulde, og jeg skal ha en av de mest luksuriøse middagene man kan ha på en vinterdag i Norge, en frisk salat. 

Jeg gleder meg! Knasende salatblader, tomater, løk og paprika. Oppå har jeg gresk ost, ferdig marinert i olje og krydder. Jeg hadde gjerne tatt Norvegia istedenfor, som har vært yndlingsosten (etter brunost) i hele mitt liv. Den kan brukes til absolutt alt! Dessverre er den ikke som før. Smaken er ikke mild og rund lenger og den er hullete som en sveitserost. Jeg står over. 

Nærbutikken har heldigvis salatdisk. Jeg slipper å kjøpe inn store kvanta friske importgrønnsaker som ender i søppelbøtta om jeg ikke spiser det opp raskt nok. Jeg kjenner på dårlig samvittighet for å kaste mat, kanskje enda mer fordi det å ha friske salatgrønnsaker tilgjengelig i Norge på denne tiden er en unødvendig bruk av moder jords ressurser.  

Så hvor kommer denne dårlige samvittigheten fra? Jo, det hele begynte med "bærekraftig utvikling" - en rapport av Norges oppleste og vedtatte "landsmoder" Gro Harlem Bruntland i 1980-årene. Jeg påberoper meg ikke å være en spesialist på området, men alt jeg har lest og hørt siden sier meg at punktet for en "bærekraftig utvikling" av verdens forbruk var passert lenge før blekket var på papiret.  

At denne rapporten har vært et nyttig verktøy for å føre en hel verden på villspor er likevel det mest alvorlige. For hva betyr bærekraftig utvikling? Jo, at verden skal fortsette å jage etter økt forbruk for profittens skyld - "innenfor jordens tålegrense" - et tog som allerede hadde forlatt stasjonen! Slik åpnet den for en grønnvasking av de rikestes hunger etter mer penger og makt, og ble deres redskap til å forme en grenseløs (les:globalisert) verden hvor individet mistet råderett over sine nærmiljø og hvor begrepet demokrati ble tomt og innholdsløst. 

Den første atmosfæren på jorden var ikke egnet for livet på jorden i dag. Det var bakterier som tok opp næring fra vann og skilte ut oksygen, noe som etter millioner av år ga oss vår nåværende atmosfære med 21% oksygen, 3% karbon og resten nitrogen. Visste du at Oslofjorden var et vulkansk område for rundt 400 millioner år siden med et stort antall aktive vulkaner? Dét er karbonavtrykk, dét! Men jorden hentet seg inn igjen, helt av seg selv. 

Utrykkene "karbonavtrykk" og "karbonnøytralitet" er altså moteord skapt for å forme en verdens oppfatning. Hvor og hvem ordskaperen er? Ja, dét bør vi finne ut av. Hadde det ikke skapt så store tragedier, som helt ubegrunnet skyld og skam har ført med seg hadde det hele bare vært tåpelig! Hvorfor dét? Jo, fordi alt som lever har et "karbonavtrykk" og intet individ som inntar noe av moder jords gaver kan noen sinne bli "karbonnøytral", noe som inkluderer oss. (Vel, kanskje med unntak av encellede organismer som bakterier, men det blir flisespikkeri.) Det er heller ikke noe poeng i at moder jords skapninger skal bli karbonnøytrale. Poenget er at vi ikke skal bruke mer av ressursene enn at jorden henter seg inn igjen av seg selv. 

Kan begrepet bærekraftig utvikling derfor likevel finne et bruksområde? Mitt svar blir iallfall ubetinget ja! Om vi med utvikling ikke mener økt forbruk men en utvikling i en annen retning enn vi har hatt de siste 200 årene. Omfordeling av rikdom og ressurser og å produsere kun det vi trenger fordi vi trenger det! Hvorfor de 200 siste årene? Fordi dette er perioden hvor lovverk som skulle ivareta alminnelige menneskers rettigheter ifht de grådige og maktelskende vokste frem, og hvor vi likevel har hatt et verdenssamfunn som har prioritert forbruk utover det jorden tåler for å oppnå enda mer makt og rikdom til de få... 

Arter dør ut daglig, jorden mangfold er desimert! Vi vanlige gjør vårt beste innenfor de rammer vi har til rådighet for å ta vare på jordens liv, som både er vårt hjem og vårt matfat. Men for jordens profitthungrige er det "business as usual", med planlagte utslipp av slagg fra gruvedrift i fjordene våre. Med planer om å ødelegge urørt natur med vindturbiner for å sikre denne "bærekraftige utviklingen". Dyr "stables i høyden og bredden" for å senke produksjonskostnader, samtidig som de genmodifiseres for å gi mer kjøtt på bekostning av sitt korte livs livskvalitet. 

"Redningen" de har solgt oss er en verden på batterier - selv om vi allerede nå kan se slutten på mineralene som skal gjøre denne "grønne" omstillingen til en mulighet. Allerede nå er den en "løsning" for de rike landene, og de rike i landene. Planen for et fortsatt usolidarisk samfunn ble lagt for over 200 år siden og fantasien om "evig, bærekraftig utvikling" lever i beste velgående i FN's Agenda 2030, i Cop27, Coo15, i budsjetter verden over...  

Om ikke vi, den alminnelige han, hun eller hen, bestemmer med vårt flertall at dette aksepterer vi ikke! At vi setter foten bestemt ned! At vi gir en stemme til jorden, til alt og alle som lever til minne om de som ikke fikk være med oss frem til idag. 

Når jeg tenker etter har jeg ikke dårlig samvittighet for salaten jeg skal spise idag. Det er ikke variert kost og unntak som gjør at verden kneler. Det er et kontinuerlig overforbruk. Ferdig snakka!

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler