Nyheter, informasjon og "sannheten"...

06.02.2023, 18:50

"HA! Vi banket dem skikkelig i 1973, iallfall!" Min israelske venn smilte seierssikkert. "Vet du at Egypt feirer den krigen som en seier for dem?", svarte jeg. Han ble helt stille. 

Jeg er nok enig med min israelske venns historiebok. Israel kom ut av den krigen med ytterligere land som tilhører Egypt, men Egypt trengte en seier for folkeopinionen og derfor solgte de den tapte krigen som en seier til sitt eget folk. Deres historiebøker forteller altså dette.  

Min egyptiske venn som fortalte meg om "seieren" over Israel i 1973 ble rimelig provosert da jeg informerte ham om at det kun er Egypt i hele verden som anser at Egypt vant. "De lyver!", hevdet han hardnakket. "Hele verden?", måtte jeg spørre. "Jeg kan kanskje forstå det om Israel løy, og kanskje et par andre stater også, men alle?" Han så poenget. "Bruk alltid to kilder,  gjerne tre! Og les helst nyheter hos en kilde som har lite eller ingenting å tape på å fortelle sannheten!" Han fulgte min oppfordring og ble en opplyst og kunnskapsrik ung mann det ikke var så lett å lure...  

Landområdet er tilbake i Egypts eie idag, så vidt jeg vet, men det er altså ikke det jeg ønsker å ta opp. Jeg ønsker å ta opp hvordan jeg finner informasjon i æraen av deflasjonisme = "The big lie". 

Og sånn bortsett fra introen kommer dette essayet til å bli ganske kjedelig. Det kommer nemlig bare til å handle om kunnskapskilder. 

Først og fremst oppslagsverk! 

Jeg er (som ofte nevnt) sykepleier, derfor har jeg et medisinsk leksikon fra 1998. Jeg har også et Store Norske Leksikon fra 1999- (er usikker på når den siste boken gikk i trykken). I tillegg har jeg norsk-norsk ordbok (bokmål), nynorsk blir nok innkjøpt så fort jeg finner et i bokhandelen. Norsk-Engelsk/Engelsk-Norsk Ordbok 2002 + Engelsk-Norsk ordbok fra 1968. Jeg har kartbok over Oslo og omegn (2020-2021 utgave), og sist men ikke minst: Cappelen ettbinds  leksikon fra 1962, med verdenskart. Jeg skulle gjerne hatt et verdensatlas, gjerne fra slutten av 1990-tallet, men disse er faktisk blant "bannlyst litteratur" i Norge... Noe som gir grunn til ettertanke... 

Og så over til "moroa": Jeg abonnerer på papiravis som jeg leser hver dag med morgenkaffen. Bibliotekene har både aviser og tidsskrifter, så jeg er gjerne innom for å få med meg både Aftenposten, lokalavisen og Vårt Land. Sistnevnte ikke fordi det er en kristen avis, men fordi den har en annerledes vinkling på norske nyheter. De vektlegger andre nyheter, for å si det sånn. Ellers leser jeg mye Guardian, jeg følger blogger med kunnskapsrike journalister som Caitlin Johnstone og Chris Hedges Report, og Pearls and Irritations med John Menadue har mye interessant om Australia og Asia. 

Tidsskrifter er på vei ut av produksjon, dessverre. De lønner seg visst ikke. Men her er det mye bra, og hadde jeg vært rikere så hadde jeg nok abonnert på flere. Men de er tilgjengelig på biblioteker, så sjekk det ut!  

Jeg følger noen blogger og har lagret en del sider jeg alltid kommer tilbake til. Under dette kommer chomsky.info (bøkene til Noam Chomsky, jeg er "blodfan", må bare innrømme det😅), Olofpalme.org (Sveriges tidligere statsminister som ble henrettet på åpen gate), Richard Hil (ja, kun én "l", forfatter av boken "Whackademia" som var nærmest umulig å få tak i, men Gould Bookstore i Australia fikk til slutt sendt den til meg) og en del flere. 

"Alle" har visst en favoritt-podcast. Jeg har akkurat funnet medieformen, og hører iblant på Manifest Medias podcast med Mimir og Marstein. Men Chris Hedges kan ofte lyttes til og Carl Norbergs videoer på youtube er egentlig en "pod på film".  

Til slutt vil jeg faktisk fremheve youtube! Jeg vil understreke at jeg slett ikke er enig med ståstedet til flere av mine kilder innen alle formater. Det er heller ikke viktig (kanskje heller tvert imot, det er fint å bli utfordret). Det som er viktig for meg er at jeg får informasjon som "mainstream media" (har det et godt uttrykk på norsk?) ikke fokusere på eller ofte velger å overse fullstendig. Ting jeg anser som viktig for å forstå verden. Mainstream media, og her inkluderer jeg nærmest alle norske medier som for eksempel NRK, er ekkokammere hvor alle ulver tuter i kor. Det er helt umulig å beholde oversikten og "gangsynet" i en så ensrettet medieverden. 

Så derfor hører jeg gjerne på "sleivsparkene" fra Katie Halper og Aaron Maté på Useful Idiots, Jimmy Dore Show, Democracy Now, Carl Norberg (de fria), The New Atlas, Novara Media og The Real News Network. De er dyktige journalister, økonomer og samfunnsvitere med et skarpt, kritisk blikk. De varmeste anbefalinger!!! 

Og joda, jeg følger Al Jazeera, ABC news og litt sånt, men godbitene, de finner jeg annetsteds hen...  

Sjekk gjerne ut @viljaangelica på Youtube, jeg følger mange flere. Husk, selv djevelen skal visst lese bibelen. 

https://chomsky.info/  http://olofpalme.org/en/olof-palmes-archives/  https://caitlinjohnstone.substack.com/  https://chrishedges.substack.com/

Del artikkel:

Relaterte artikler