"Smart" & "Fiks"

14.01.2023, 19:34

Første gang jeg leste begrepene "smart" og "fiks" var i dameblader fra 50-tallet, under bilder av unge, moderne kvinner med en frisk, lekker og praktisk hårsveis og klesstil. Omtrent samtidig kom Donald Duck og Asterix ut, hvor Petter Smart og Idéfix ble knyttet opp mot intelligens. Til å være hund var Idéfix virkelig klok. "Jeg tror han forstår alt jeg sier til han, jeg", hevdet Obelix. Kanskje det var her reisen mot "smart-klokken" og kunstig intelligens i alt mulig begynte? 

Men trenger vi at alt er så smart? Chatboter skal ha blitt en reell trussel mot å bruke hodet selv i undervisningen ved norske skoler. Å få fjernet diskriminering er visst også nærmest umulig. Dette siste har vel flere årsaker, siden kunstig intelligens ikke egentlig er intelligent, men et oppgulp av mange menneskers aktivitet på nett. Først ig fremst: Rasisme finnes på nett som alle andre steder. Den kan være direkte og den kan være fordekt. At frekke meldinger og ironi ikke fanges opp med sin iboende utfordring eller med underforstått motsatt betydning er nettopp et tegn på at KI ikke er intelligent. Den kan heller aldri få sperrene vi kan læres til under oppveksten, at vi kjenner et fysisk ubehag når vi passerer en uuttalt grense. Kunst kan være å nettopp bevege seg helt på kanten eller over for å bringe ut et budskap eller beskrive "det uten ord". Hvor grensen for å oppnå rett effekt til riktig gruppe er vanskelig nok for mennesker og om det lykkes er alltid et stridsspørsmål.  

Nå er iallfall alt elektronisk "smart". TV'n, telefonen, stekovnen, klokken, bilen og huset. Hos meg også, selvom jeg ikke har installert noe av det selv. Jeg leier hjemmet mitt, og all "smarthet" følger med i leien. "Fiks" er ikke lenger et beskrivende adjektiv men et et verb i mitt vokabular, et uttrykk for at noe trenger reparasjon! Eller rett og slett å byttes ut.  

Et par eksempler fra hverdagen hvor "fiks" er relevant: Microen min eksploderte mens jeg nøt morgenkaffen i sengen, og dét helt uten at den var i bruk. Jeg leverte den inn til kondemnering da gjenbruk ikke var forsvarlig. Jeg har foreløpig ikke skaffet meg noen ny. Støvsugeren min med 2200W motor går av en eller annen "smart" grunn på 1/3 hastighet etter at jeg flyttet hit, men siden det nye EU regulativet for støvsugere kom om maks 1300W motor er det vel lite å hente på å kjøpe ny. Så i går vasket jeg huset med såpe og vann og droppet støvsugeren. Det var nok på tide med en gulvvask uansett.  

Idag er det neppe noen som ville påstå at den nye klippen er "fiks" eller at moten er "smart". Dét toget har iallfall forlatt stasjonen.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler