Unioner og autonomi og sånt...

03.02.2023, 20:36

I 1994 stemte Norge nei til EU-medlemsskap - igjen. Vi hadde allerede gjort det én gang, i 1972. Og til tross for intens oppfordring, heftig skremselspropaganda og lobbyvirksomhet fra LO og Arbeiderpartiet som satt i regjering, så valgte nordmenn å ikke binde seg til det europeiske fellesmarkedet - som faktisk begynte som et rent kapitalistisk, profittbasert fellesområde og ikke noe annet. Nå er kravet innen EU økt "frivillig" avskrivelse av medlemsstatenes autonomi og selvråderett i bytte for... Ekstreme strømpriser og CE-merking (som betyr europeisk ensretting) på absolutt alt?  

Senere samme år, 1994, snek "landsmoder" Gro oss inn i EU likevel, sånn inn bakdøra. "Faenskapet" heter "EØS" og vi ble meldt inn uten å bli spurt. Til tross for TO NEI har EU-direktiver siden den gang trumfet norsk Grunnlov hver gang det har vært motstridende interesser mellom Norge og Europa. 

Nå som Acer-avtalen har tappet norske husholdninger og norsk næringsliv for milliarder og bidratt til at gruppen fattige øker og færre eier sine egne hjem vet vi alle akkurat hvor alvorlig tapt selvråderett er. Likevel krever "Europabevegelsen" at "unge mennesker idag må få si sin mening om medlemskap i en ny folkeavstemning". Hæææ??? Holder det ikke med TO NEI?  

Dessuten, spør en hvilken som helst person født etter 1960 innen EU-området om de har hatt noen mulighet til å si sin mening om medlemskap. De vil se dumt på deg. For er du først inne, så KOMMER DU IKKE UT! Iallfall ikke uten ren krig. Brexit ble stygg og kostet britene dyrt. Etter min oppfatning ikke fordi de forlot EU, men fordi de skulle straffes for i det hele tatt å forlate unionen.  

Dette er interessant. En union er per definisjon "en forening, et forbund" og består offisielt av likeverdige parter. Om én likeverdige part vil avslutte et samarbeid burde dette ikke være noe problem. Men en union idag er ikke en avtale mellom likeverdige parter. Se til Skottland som nå har, etter union med England i hundrevis av år, fått bekreftet noe de har mistenkt lenge. Den med mest makt tvinger de med minst til å forbli i unioner, enten de vil eller ikke. Det skotske folk får ikke ha en folkeavstemning om medlemskap i unionen med England og om de likevel har en vil den ikke bli tatt til følge. Skottene selv har begynt å skrive "nyhetsoppoppdatering fra kolonien Skottland". Jeg forstår dem og vil absolutt ikke inn i en tilsvarende situasjon for mitt elskede Norge - ALDRI INN I EU!  

Brexit er omdiskutert i Storbritannia som nå vanstyres fullstendig (og kostnadene ved straffen for friheten er høye), men siden land etter land verden over, inkludert innen EU, nå gjør sitt for å vingeklippe fagforeninger og begrense både talefrihet og rett til å streike så tror jeg ikke britene har tapt så mye på Brexit, faktisk. Jeg nevner i fleng Belgia, Tyskland og Hellas, i tillegg til Australia, Kanada og sist men ikke minst USA som stanset en streik i Senatet.   Når fagforeninger bøtelegges hardt for storkapitalens "inntektstap grunnet streik" har enhver stat solgt sin sjel og sin selvstendighet. Talefriheten ynker seg i dødskramper under "politisk korrekthet" og nye EU-direktiver for "å beskytte barn" på sosiale medier. 

Det er ikke mange dagene siden en norsk imam fikk 12000 kroner i bot og to måneder i betinget fengsel for å øse ut antisemittisme på face. Ser fint ut på "papiret" (les: dataskjermen) men det gjør ingen av oss verken mer ærlige eller til bedre mennesker. Det vi mener, mener vi, enten vi sier det høyt eller ikke. At imamer selv tok ansvar etter utspillene og dro på undervisningstur til Auschwitz for å øke kunnskap blant dem om jødenes (+ fagforeningsledernes, kommunistene, sosialistenes, romfolkets, musikernes, de intellektuelles og de homofiles) lidelser er mye mer nyttig enn 12000 kroner i bot spør du meg... 

Like ille som skottene sitter i det nå blir muligens ikke et brudd med EU om vi nå forlater EØS, men neppe langt unna. Autonomi og lokalt, demokratisk selvstyre kan enhver nordmann se langt etter om vi blir, for om det kan være vanskelig å bli hørt i maktens korridorer på Løvebakken så er veien mye lenger til Brussel. Sist jeg leste var hele EU's øverste råd styrt av 27 representanter! Del det på hele EU's befolkning...  

Jeg kan egentlig ikke se at vi har noe valg...  

Kilder: Guardian, Klassekampen, Nytt Norsk Tidsskrift 3/2022, Cap Leksikon 1962, Store norske leksikon 1999, Jacobin, Le Monde, og det er bare det jeg kommer på i farten...  

https://www.epsu.org/article/right-strike-public-sector-europe

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler