Fru Laskis eplepai og andre epleoppskrifter

Pernille
Pernille Nilsen

Mor har som sagt MYE epler og noe måtte gjøres (bakes). En slager som har vært hos oss i 21 år nå er Fru Laskis eplepai. Oppskriften fikk jeg av min romvenninne på sykehuset da jeg fødte Daniel for 21 år siden snart. Hun het Brit så vidt jeg husker og bodde på Bryne. Etter at vi hadde født kjørte jeg til Bryne og besøkte henne og fikk servert denne nydelige eplepaien. Den er helt fantastisk, og jeg tror jeg laget den fire ganger på en uke etter det besøket. Da jeg skulle kalle den et navn ble det til at jeg kalte den for Fru Laskis eplepai. Grunnen var at mannen het noe Lars Kåre ett eller annet, men ble bare kalt Laski. Derav navnet. Den har gått ut til mange og er blitt laget utallige ganger etter denne gangen. Det er den BESTE eplepaien jeg vet enda.

 

Oppskrift er : 4-5 epler skrelles og skjæres i skiver. Dryss over 0,75 dl sukker og 1-2 ss potetmel. Legg det i bunnen av en ildfast smurt form.

Smelt 150 g smørt i en gryte. Ha over 2 dl STORE havregryn, 0,75 dl sukker og 2 dl hvetemel. Det skal ikke kokes, bare røres sammen. Legg det som et lokk over eplene og stek i 200 grader i 30 min.  Server med is.

Den kan gjerne gjøres ferdig i forkant og stekes når det nærmer seg. Jeg synes den er best lunken, men god kald også.

I samme slengen laget jeg Eplekake uten epler !!!!  Ja riktig. Daniel har alltid sagt at han kunne godt tenke seg eplekake men han vil ikke ha eplene. Så jeg tok utgangspunkt i Emblas eplekaken jeg laget, men kuttet ut eplene. Den falt i smak, men ble vel heller som en slags krydderkake.

På hytta laget jeg også Epleboller med rosiner i. De ble bare helt fantastiske. Det er litt bakepulver i og det gjorde at de smakte som en blanding av boller og scones. Nydelig :)

 

Oppskrift følger her : http://www.frutimian.no/2012/10/20/saftige-epleboller/

Jeg synes kanskje deigen ble litt løs så det gikk litt mer mel til enn oppskrift. Kommer garantert til å lage disse igjen.

Litt eplesyltetøy og eplemuffins ble det også. Nå har jeg vært og plukket nok en plastpose så i morgen blir det nok noe nytt på eplefronten :)


Publisert: 15.10.2016, 14:37


Andre artikler