Mine favoritt Muslirundstykker

Pernille Nilsen

Jeg har alltid vært glad i å bake. Ja, helt siden jeg lærte det på skolekjøkken (som det het engang for ørten år siden). Min mor var nemlig ikke så interessert i verken å bake eller utforske med nye oppskrifter. Hun var mer en kunstnersjel. Når jeg lærte å lage mat i 6. klasse tror jeg hun var veldig fornøyd. Jeg bakte og bakte, helst kaker og boller.
Nå får en lite avsetning på både kaker og boller. Den eldre generasjonen som satte veldig pris på sånt er ikke her lenger. Ungene er opptatt av helse vil heller ikke ha for mye kaker og vi "godt voksne" begynner også å tenke på at vi må leve sunt de årene vi har igjen. Så da må en finne på noe nytt å bake.
Jeg har bestemt meg for å bake litt sunne ting nå i høst og begynner med brødet. Jeg gremmes og vemmes av kjøpebrød mange ganger. De holder i evigheter og hvorfor gjør de det? En gang glemte jeg et Rema brød i garasjen. I tre uker lå det der. Da jeg fant det var det enda mykt og ikke myglet i det hele tatt. Skremmende.
Disse rundstykkene bakte jeg mye før. Tror jeg fant oppskriften på God Morgen Norge. De er bare så gode og sunne er de og. I tillegg er de veldig lettvinte, for de skal ikke formes for hånd. Når jeg lager denne oppskriften får jeg ca 27 rundstykker. Jeg fryser de og tar opp ett og ett og tiner i mikro. Perfekt til frokost, lunch, turmat ja nesten til alt. Kanskje ikke til middag for med litt roseriner og tørket aprikos er de litt søte også. Hasselnøttene gir en nydelig smak. En kan nesten spise de uten pålegg, men jeg har nå litt smør og ost på.

MUSLIRUNDSTYKKER (ca 27 stk)
- 1 kg grovbakst
- 1 pakke tørrgjær
- 2 ts salt
- 1 dl linfrø
- 4 dl havrekli
- 2 ss rapsolje
- 100 g rosiner
- 13 tørkede aprikoser
- 175 g hasselnøtter
- 12 dl lunket vann
Start med å ha vann og tørrgjær i bakemaskinen (eller du kan røre for hånd) Ha så i alt det tørre. Hakk nøttene grovt, kutt aprikosene i små biter og ha alt sammen i deigen. La den gå på svak styrke i 5-8 min. Deigen skal være litt klissete, så juster dette med enten mer mel eller vann. Den skal ikke heves i bollen, men settes rett på brett. Jeg bruker en stor skje med litt kaldt vann på og setter 9 rundstykker på hvert brett. Drysser litt mel over de og setter de til heving en time. Du kan også ha nøtter, rosiner og aprikoser over på hvert rundstykke for å fordele det litt mer "broderlig", men det gjør ikke jeg. Jeg har det i deigen når den jobber. Da får jo noen rundstykker mer "godsaker" enn andre, men det får være dagens spenning.
Stekes midt i ovnen på litt høy varme (225 grader) i ca 15-17 min.
De er en kjempegod start på dagen og gjør at hver frokost er noe jeg gleder meg til.

Ha en fin onsdag
#muslirundstykker
#groverundstykkermedrosinertørketfruktoghasselnøtter
#grovesunnerundstykker