Engelsk fiskegrateng - kjapt og enkelt

Pernille Nilsen

Jeg fortsetter å teste ut ulike matretter og forsøker å finne noe som er noenlunde lettvint, sunt og som ikke inneholder 300 ingredienser. Det viktigste derimot er at det smaker godt. Når jeg har testet ut en rett som passerer som god og lett, sorterer jeg den i en perm etter hva det er, fisk, kjøttdeig, pølser osv. Jeg er litt gammeldags der og liker at oppskriftene er printet ut. Da er det lettere å finne fram, for på nettet blir en jo tullete av å drive å leite. Ironisk at jeg skriver det når jeg nå deler en oppskrift.
Det som det skorter veldig på er gode fiskeretter. Jeg er ikke så glad i fisk av den enkle grunn at jeg synes det er så smakløst. Jeg elsker sterke, krydrete retter som gir en følselse av å ha spist noe virkelig godt. Fisk, derimot, smaker lite. Men, det går jo ann å lage den litt sprekere enn det jeg til nå har gjort.
En annen ting med fisk er at den er jo skamdyr. Men det går fint ann å bruke frossen fisk fra f.eks First Price. Det gjorde jeg i denne retten og det funket fint. Nå må det sies at denne retten var vel ikke akkurat en rett som gav meg et kick, men den var lettvint og med få ingredienser og den var sunn - og smakte overraskende godt.

I oppskriften sto det at man kunne bruke fiske og potet rester. Men hvem har vel 400 g fisk og 3 poteter til overs fra en annen dag. Ikke jeg i alle fall, men kanskje noen fisker og har tilgang til mye fisk. I fiskegrateng bruker en jo normalt makaroni, men her er det brukt poteter. Så her får du både fisk og poteter på engang. Jeg lager også en råkostsalat til. Den lærte jeg på ungdomsskolen da vi hadde det som engang het skolekjøkken. Det var der jeg lærte å lage og like å lage mat. Mange retter har fulgt meg siden den gang. Furulysalaten er en av dem. Den passer til utrolig mye. Vi har den blandt annet til kjøttdeig og spagetti. Da trenger en ikke så mye verken kjøttdeig ellerr spagetti.
Vel, her kommer oppskriften på Engelsk fiskegrateng:

Engelsk Fiskegrateng
4 porsjoner:
- 400 g torskefile uten skinn ferdig kokt
- 3-4 kokte poteter
- 2 dl melk
- 2 egg
- 1 ss hakket frisk persille
- salt og pepper
- 1 dl revet ost
- Litt smør eller olivenolje til å smøre formen
Sett ovnen på 200 grader. Rens fisk og mos fisk og poteter sammen med en gaffel. Rør inn melk, sammenvispende egg og hakket persille. Spe med mer melk hvis massen virker tykk og tørr. Smak til med salt og pepper. Ha massen i en smurt form og dryss over osten. Stek gratengen til den er fast og gyllen, ca 30 min. Server med en salat, smeltet smør eller eventuelt en saus.

Furulysalat fra 1970 tallet
- 3 gulerøtter
- 1 eple
- 1 dl rosiner
- Sitronsaft
Rasp gulerøtter og eple. Ha i rosiner og skvis over sitron. På grunn av sitron saften blir ikke eplene brune og salaten kan holde seg i kjøleskapet til neste dag hvis du får rester. Anbefales virkerlig.
God middag.
#engelskfiskegrateng#lettvintfiskemiddag#fiskegrateng#Furulysalat