Kortreist gamlingmat

Pernille
Pernille Nilsen

Du vet du er nådd en viss alder når du begynner å foretrekke god gammaldags norsk husmannskost. Når kjøttkaker, komler, plukkfisk, fårikål, lammefrikase osv er det du har aller mest lyst på. Det toppet seg hos oss en lørdagskveld meg og mannen satt og KOSTE oss med røykt torsk med bacon, gulerøtter og hvit saus og poteter så klart. Da tenkte at : HJELP nå er jeg blitt gammel. Dette ville jo vært en straff i yngre dager. Men det VAR jo så godt, for det rett og slett ER godt. Sånn er det bare, smaken forandrer seg gjennom årene. Jeg synes jo enda at det er godt med sterk utenlandsk mat, men nå kjenner jeg at etter over tyve år med taco, pizza og kjøttdeig & spagetti at nå har jeg fått det litt opp i halsen. Men, sånn er det jo når man har unger, man føyer seg lett for fredens skyld. Fra nå av blir det imidlertid mye mer norsk mat hjemme hos oss, så får guttane spise det hvis de vil eller la være. 

Når vi er her på hytta kan imidlertid meg og mannen kose oss med mat som vi husker fra vår barndom. Når søndagsmiddag var noe ekstra godt, og den eneste kokken som var på TV var Ingrid Espelid. På en måte var det nesten enklere da. Nå har det jo tatt helt av, og selv om jeg er veldig glad i matlaging blir det jo nesten litt matsnobberi med all den kokkeleringen på TV. 

En annen ting jeg er glad i er kortreist mat. Ikke at jeg springer land og strand rundt for økologisk kjøtt, men bær fra hagen, fisk fra sjøen osv. I dag står nemlig akkurat det på menyen her hos oss. Jeg var så heldig å få torskefile av min søster, fisket rett utenfor her, og da måtte det jo bli plukkfisk al a Ingrid Espelid. Hun var for noen år tilbake gjest på Tomatfestivalen her på Finnøy og da var jeg så heldig å få treffe henne og kjøpe boka hennes. Den har jeg brukt mye og hun er enda for meg et stort forbilde.

Til kaffen bakte jeg solbærkake av bær fra hagen. Kjekt å bruke de til noe også. Ifjor laget jeg saft av bærene, men det var mye arbeid. Jeg har jo bare en busk, men jammen blir det bær av det. 

Selvfølgelig med en persilledusk (fra hagen) som var Ingrid Espelid sitt kjennetegn.  

Link til kaken som er super lett å lage 

http://www.detsoteliv.no/oppskrift/solbaerkake


Publisert: 19.07.2017, 18:00


Andre artikler