Fisk - usj....

Pernille Nilsen

Min store dårlige samvittighet er fisk til middag. Jeg er altfor dårlig på det og klarer maks en fiskemiddag i uka. Jeg vet at det er anbefalt at vi skal ha fisk tre ganger i uka, men da hadde det altså blitt ramaskrik her hjemme. Jeg må innrømme at jeg liker ikke fisk så godt jeg heller. Jeg tror det skyldes at når vi fikk fisk i barndommen var det en file, poteter, litt smør og kanskje litt grønt. Ganske så kjedelig og smakløst. Vi hadde jo et traust kostholde den gang og det var ikke mye spennnende på menyen i vårt barndomshjem, men fisk var desidert siste sort. Kanskje derfor har jeg ikke vært så flink til å lage fiskeretter til mine barn, siden jeg ikke liker det selv så godt, for de er også blitt fiskehatere. Hvis de kommer hjem og lukten av fisk er det første som møter de i døra synker humøret på BÅNN.
Min mor er ikke glad i å lage mat. Hun er en kunstnersjel og kunne ikke fordra hverken å lage middag eller bake. Nå er hun 79 år og er blitt enke og det går i Fjordland hele uka. Ikke forstår jeg at hun orker. Grunnen til at jeg liker å lage mat skyldes ene og alene min kokekjøkkenfrøken på ungdomsskolen (ja, det het det den gangen for lenge siden). Hun var en streng frøken, men jeg elsket timene hennes. De fleste elevene var litt redd henne, men jeg likte at hun var slik og at det ikke var noe tull i timene hennes. I voksen alder har jeg prøvd mye for å spore henne opp, for jeg vil takke henne for at hun lærte meg å lage mat og gleden ved dette. Jeg har skrevet til min tidligere ungdomsskole, men de husker henne ikke !! Vel er jeg ikke helt ung lenger, men det synes jeg jo er litt utrolig. Et menneske som har jobbet der i mange år. Jeg kommer nok ikke videre i den jakten og kanskje lever hun ikke lenger heller. Det begynner jo å bli noen år siden og slik jeg husker var hun jo haugammel allerede den gangen for 40 år siden (men da var jo alle over 20 gamle)

Tilbake til min dårlige samvittighet. I går var det fisk på menyen, men jeg orker ganske enkelt ikke bare et fiskestykke. Hva skulle jeg gjøre med det? Det var lettsaltet torsk og det er jo ikke det aller verste, men likevel. Da var da jeg tenkte på den gamle kokekjøkkenboka min fra niende klasse. Den bruker jeg MYE, og jammen fant jeg en rett med fisk jeg ville lage også. Så da ble det fiskestuing. Jeg må innrømme det smakte veldig godt.

Jeg kokte fisken, ca 700 g og delte den opp i små biter. Så smeltet jeg 4 ss smør og 4 ss mel i en gryte. Spedde på med ca 8 dl melk/fiskekraft, 4 ss tomatpure, litt salt og pepper. Ikke så avansert, men likevel godt. Jeg tror hemmeligheten her er den gode salte fisken, og med en ny vri med tomatsaus til fisk. Jeg hadde kokt ris til retten.
Men jeg måtte ha en liten salat til også, og denne her har jeg ikke laget før heller.

Jeg skrellet to gulerøtter og skar de i tynne skiver, og en liten purre i ringer. Dette stekte jeg litt mørt i 2 ss smør og 1 ss vann. Så kokte jeg to egg i 10 min og delte disse i småbiter og hadde over. Smakte til med salt og pepper. Den var bare NYDELIG og kan virkelig anbefales.