Jødekaker

Pernille
Pernille Nilsen

Når jeg skal bake må det være noe jeg får avsetning på. Jødekaker står på topp ti her i familien. De forsvinner et blunk og det er ikke rart for de er STEINGOE. Jødekaker er visstnok et Rogalandsfenomen, og på Østlandet har de knapt hørt om det. Bare navnet er kanskje ikke helt politisk korrekt i disse dager. Hvorfor de heter Jødekaker er det mange teorier om, men den jeg kanskje tror mest på er at det en oppskrift med jødisk opprinnelse. De var også både billige og enkle å lage. Hvorfor Jødekaken er så populære i Rogaland er det også litt usikkerhet om. Jødkakeoppskriften er en gammel oppskrift, og før i gamle dager brukte de råmelk istedetfor kulturmelk. Dette hadde de lett tilgang på i Rogaland så det er jo en teori. Ikke vet jeg GOE er de nå uansett.

Det finnes også mange forskjellige oppskrifter på Jødekaker. Jeg har min egen oppskrift som jeg sverger til. Den ligner ganske mye på de vi får kjøpt i butikken og jeg synes den er den beste. Noen har perlesukker og kanel oppå, det har ikke jeg. Jeg drysser til nøds litt vanlig sukker oppå. Det er nemlig ganske mye sukker i deigen så det får jammen holde.

I kveld har jeg kokkelert litt på kjøkkenet. Jeg venter besøk i morgen av en tante og min mor og hadde lyst å lage kyllingsuppe. Når den kokte i vei, fant jeg ut at litt Jødekaker til kaffen etterpå hadde smakt nydelig. Restene tar guttane mine seg av, for de elske disse kakene.

Hvis noen skulle få lyst å svinge opp med noen kaker kan jeg love at disse er så enkle å lage at alle kan få de til. Av min oppskrift får jeg 20 store Jødekaker:


STEINGOE JØDEKAKER

600 g hvetemel, 300 g sukker, 1,5 ts hornsalt, 5 dl kulturmelk og 125 g smeltet smør. Bland det tørre, ha i det våte og legg 20 kaker på en bakeplate med skje. Trykk de litt flate på platen slik:

Stek i 200 grader til de er litt gylne, men IKKE brune. Kan ikke bli enklere enn det.

Av koppen min forstår dere kanskje at slankekuren ikke går så bra. Men men, må leve litt også. Nå blir det Frikjent på TV'en for meg og gemalen. Vi har ikke sett den før, men så to episoder i går og den var jo SÅ kjekk. Det blir nok kanskje en Jødekake eller to også, sukk


Publisert: 17.01.2018, 19:00


Andre artikler