Hylleblomstsaft og ferie

22.06.2018, 10:24

2 kommentarer

 

 

I dag starter den offisielle ferien her i heimen. Maen i huset er lærer og i dag er siste skoledag. Så fra nå av blir han hjemme å tusle med meg i et par måneder. Jeg er jo veldig glad i alenetiden min på dagene, men ikke noe å gjøre med det. Og for all del - det er jo koselig å ha han hjemme også.

Som sagt i dag går startskuddet for ferien 2018. Vi tar det rolig i dag, og reiser ikke inn på hytta før i morgen. Da er det som kjent St. Hans aften og dette året er vi invitert til min søster og svoger på deres splitter nye hytte. De overtok hytten på tirsdag, og begynner nå et nytt liv på Finnøy som hytteeiere. Det blir en oppgradering som sikkert merkes godt fra campingvognen. Jeg gleder meg stort til å se hytta med møbler. Den er rålekker så de kommer nok til å trives i en fillehaug. Det er rart å tenkte på den telefonen jeg tok til søsteren min i slutten av august og spurte om de hadde hørt om det nye hyttefeltet som skulle bli lagt ut på Finnøy? Det var en fredag, men allerede på mandagen hadde de vært på visning og kjøpt sin egen hytte. Så fort kan det gå, og nå er dagen her at hytta er ferdig. Det er så kjekt, for nå vet jeg at de alltid kommer til å være sammen med oss på Finnøy.

En annen ting som har vært kjekt denne uken er at jeg har laget hylleblomstsaft. Det er alltid spennende å prøve seg på noe nytt og sesongbetont. Marian fortalte meg at det vokste mye hylleblomst på Hundvåg, og lurte på om jeg ville være med å plukke. Jeg har aldri laget dette før, ja faktisk visste jeg ikke hvordan hylleblomst så ut engang. Så selvfølgellig ble jeg med på det. Blomstene ble plukket rett ved siden av der jeg bor, og nå VET jeg hvordan hylleblomst ser ut.

Først plukket jeg ca 20 buketter med hylleblomst i en nyinnkjøpt plastbøtte. Hjemme ble de ristet for dyr og rusk. Deretter kokte jeg 2 l vann og 1 kg sukker (ja, veldig mye sukker her) opp i en gryte. Jeg tok en sitron og en lime og skar de i biter, og hadde de i bøtta med blomstene. Deretter hadde jeg i en pakke med sitronsyre.

Tilslutt helte jeg den varme sukker laken over i bøtta og blandet det hele litt. Etter dette ble det satt kjølig i tre dager. 

Etter tre dager silte jeg saften gjennom et klede og en sikt og vips så var saften ferdig. Så enkelt og greit!! 

Nå har vi testet den litt med vann og med farris. Blandingsforholdet er 2/10., så selv om det er mye sukker i denne saften blir det ikke så mye sukker per glass. Min favoritt er nok med farris. Det er en perfekt sommerdrikk uten alkohol. I følge mannen i huset smakte den nesten som Mojito, men det var kanskje å dra den vel langt. 

Nå i år laget jeg kun litt for å teste dette ut. Jeg tenkte jeg får prøve, så ser jeg om det blir en slager. Neste år kan jeg derimot lage mye mer, men det er greit å se om det tar av, eller om det bare blir stående i kjøleskapet. Marian,derimot, laget fire ganger så mye som meg. Hun lager dette hvert år og sier at det forsvinner på et blunk.

Mens jeg drikker hylleblomstsaft og gleder meg over at ferien er startet håper jeg også at det  fine været vil komme snart igjen. De siste ukene har vært kalde og mye vind. Nei, nå vil vi ha den fine temperaturen vi hadde for en måned siden. 

Ha en fin helg og St Hans 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler