Vegetar suppe (linsesuppe med tørket lime)

Pernille Nilsen
Jeg husker så godt en gang på 80 tallet når meg og Sigvald skulle prøve oss på en vegetarpizza. Det var ikke måte på hvor mange fine grønnsaker som skulle pryde den stakkars pizzaen. Den var et syn når den kom ut av ovnen, og vi var sikre på at dette ble en skikkelig slager på pizzafronten. Dessverre viste det seg at synet var bedre enn smaken. Den var rett og slett grusom, og ble kastet i søppelet etter et par bit. Det nyttet ikke hvor god den enn så ut, den var IKKE det. Etter denne mislykkede opplevelsen ble vegetardrømmen skrinlagt en gang for alle. Vi kunne jo ikke spise mat som ikke smakte godt!!
I de siste årene har vi blitt pepret huden full med hvor skadelig det er for både helse og ikke minst miljøet å spise så mye kjøtt. Mange har sverget til kjøttfri mandag og andre tiltak for å henge med i svingene. Jeg synes nesten at det blitt veldig mange vegeterianere også etterhvert. Ikke bare vegetarianere, men også veganere og andre former for alternativ mat. Det er ikke like lett å servere folk som kommer på besøk lenger, for i dag har mange også en form for intoleranse for ulike matretter som mås tas hensyn til. Det positive (for meg) er at det har kommet veldig mange vegetarretter på nett og i blader. Jeg har også blitt servert vegetarretter som har smakt kjempegodt, og ikke minnet mye om pizzafloppen vår.
Ettersom jeg har innført (vi får se hvor lenge det varer, er det noen som sier) en suppedag i uken, tenkte jeg å slå to fluer i ett smekk. Hva med en vegetarsuppe??? I et Kamilleblad fant jeg en oppskrift fra en mann som kalte seg sweet paul. Den så veldig godt ut. Problemet er bare at i slike vegetarsupper fra ukeblader er det et HAV av alle muligens rare ingredienser. De fleste finnes for eksempel ikke i en vanlig daglivarebutikk. Jeg tok derfor turen innom en innvandrer butikk, og der fikk jeg fatt i både linser av ulike slag og tørket lime. Måtte jo kjøpe en pose med 50 lime når jeg bare trengte en, men jeg tenkte at kanskje, kanskje kan jeg lage dette igjen.

Når jeg skulle lage suppen fant jeg også ut at jeg manglet litt i oppskriften, bl. annet gurkemeie og stangselleri. Siden det var søndag ble suppen derfor laget uten dette. Jeg så også at det skulle være noe som kalles Sumak i. Dette hadde jeg ikke lagt merke til når jeg handlet, så derfor ble det også utelatt. Ellers fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke.

Vi var rimelig spent når vi skulle smake denne suppen. Den ble ganske tykk, nesten som en grøt, men så deilikat ut for det. Og undere over alle undere, den smakte nydelig også. Den gode smaken kom av den tørkede limen, som er mye brukt i Iran.
Tenk, nå kan jeg lage en vegetarsuppe også. De limene skal nok få bein å gå på, for dette var en helt fin fin middag. Jeg hadde en baguett som jeg delte, hadde litt olivenolje, flaksalt, oregano og presset hvitløk over. Denne ble stekt i 5 minutter i ovnene og smakte velig godt til. Neste gang vil jeg prøve å få fatt i Sumak og stangselleri og se om den muligens blir enda bedre. Skal ikke se vekk i fra at det blir kjøttfri mandag her i gården også.
Ha en fin uke med eller uten kjøtt.
