En tomathistorie

07.08.2018, 08:00

 

Jeg har aldri vært spesielt glad i tomater. Cherrytomater er gode, men de vanlige tomatene synes jeg er smakløse og ikke noe særlig. Det er noe helt annerledes med tomater en får i syden som er mørkerøde og full av søt saft. De norske blir vel aldri helt modne før de blir plukket. Ikke vet jeg, men jeg kjøper sjelden tomater når det ikke er for en matrett jeg trenger de til. 

Det ironiske er at på Finnøy, hvor vi har hytte, bugner det av tomater. Finnøy står faktisk for halvparten av produksjonen av tomater i hele Norge. Nå er det helst til butikker disse tomatene går, men det står også boder langs veien hvor man kan kjøpe både cherrytomater og vanlige tomater. En skulle tro det var bare to sorter tomater i Norge, men det finnes hunderevis av ulike sorter. 

I går var jeg særdelse heldig og fikk fatt i en hel papirpose med min favortit : Honningsøte Juanitatomater til 50 kroner. Disse går de unna som smågodt, så fantastisk gode er de.

I år ville jeg prøve meg på tomat hjemme også. Jeg har prøvd før, men aldri fått det til. Tomater krever jo både lys og ikke minst varme og vann.  MYE VANN!!! I vår fikk jeg en stikling av en venninne. Den var da ca 20 cm og hun hadde drevet den fram i sitt drivhus. Hun forklarte nøye hva jeg skulle gjøre og ikke skulle gjøre. Det var særdeles viktig å vanne godt. Jeg var med godt mot. Jeg skulle jo kjøpe drivhus neste år og dette var en utmerket anledning til å teste ut om tomat virkelig kunne være noe. Selvfølgelig var det cherrytomat jeg hadde tenkt i "storprodukjonen min"

 

Tomatplanten vokste i rekordfart. Den måtte snart plantes om og bindes opp etter alle kunstens regler. Tilslutt nådde den taket (2.40 cm) Da visste jeg ikke mine arme råd lenger, men den bare bøyde seg og vokste bortover taket. Den trengte mye vann, SYKT MYE VANN. Det ble litt stress når jeg var mye på hytta og sønnene synes dette var noe dill med denne vanningen til hu mor. Vel, nå har jeg høstet de 26 !!!! cherrytomatene jeg fikk på planten. Konklusjonen var vel at dette var mer arbeid og stress enn glede for ikke å snakke om utbytte. 

Jeg kom også over en hengeplante med cherrytomater på et utsalg i vår. Den så mer lovende ut med haugevis av cherrytomater. Den var også lettere å ha inne og flytte ut etter været. Den gav riktig nok ganske mye tomat, men jeg tror rett og slett de ikke fikk nok næring i den vannvitt store planten, så var rett og slett tamme og smakløse. Når jeg dro på ferie var den full av tomater. Når jeg kom hjem etter at guttane "hadde vannet hver dag" så den slik ut: 

Konklusjonen igjen er vel at dette blir litt vel mye styr for lite. Så nå er det over og ut med selvdyrking av tomater også. Egentlig er jeg litt i tenkeboksen om jeg i det hele tatt skal kjølpe nytt drivhus neste år. Det er veldig vansklelig når man har hytte og pendler litt mellom hver boplass. Et drivhus bør ha tilsyn hver dag og noen må vanne. Vi får se hva som skjer. Sigvald har i alle fall revet det gamle drivhuset.

Årlig holdes Tomatfestivalen her på øya. I år er datoen 16-17 August. Vi pleier som regel ta turen innom hvis vi først er her og det er alltid kjekt å rusle rundt blandt boder og utstillere og myse litt. Man kan kjøpe ulike ting laget av tomater, alt fra syltetøy til tomatis. hvert år har de også med litt kjente folk og i år er det Ole Einar Bjørndalen som gjester festivalen.

 I år har mannen invitert kollegaene sine på hytta vår til Tomatfestivalen. Jeg er tror kanskje det blir plass til meg også så jeg kan få bli med. Jeg håper det i alle fall for, kollegaene hans er utrolig kjekke og det er alltid kjekt å ha med seg folk som ikke har vært på tomatfestivalen før.

Her er litt info om årets Tomatfestival : http://tomatfestivalen.no

 

Som sagt må tomatene "gjemmes" i en rett før jeg synes noe om dem. Det finnes selvsagt mange gode retter med tomater, blant annet gresk salat, men i dag laget jeg noe hvor tomaten rett og slett spilte hovedrollen. Ja så godt var denne kvessne lille lunchen vår at jeg ville dele oppskriften på bloggen. 

  • Først ristet jeg to skiver (eller så mange en vil) i en brødrister. Gjerne litt gammelt brød og rist de godt så de er sprø og gode
  • Del en hvitløkfedd i to og gni fedden over på skivene. 
  • Høvle på rivjern (grovt) en tomat og legg på skivene som en mouse.
  • Skjær en tomat i skiver og fordel på de to skriven
  • Dryss over litt flaksalt 
  • Ringle over 1 ss god olivenolje 

Så enkelt var det, men veldig velsmakende. Egentlig høres det ganske sunt ut også, ikke sant??

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler