Aronia og epleshot

28.09.2018, 09:56

Jeg er veldig glad i å lage noe av høstens gleder i hagen. Det være seg epler, bær og andre spiselige ting. Nå har jeg fortalt om epletreet til min mor som holder på å ramle ned av epler, og her en dag fant jeg en måte å utnytte eplene på som viste seg å være ganske så sunn i tillegg. Det er jo ikke å legge skjul på at når det blir så mye eplekakebaking så sniker det seg litt ekstra på sidebeina. Ikke bra !! 

Jeg har som også nevnt gått til innkjøp av en saftkoker, og da slo jeg like så godt to fluer i ett smekk og laget  Aronia og epleshot. Det viste seg å være så nydelig, at jeg nå har vært på Aronia bærjakt i flere dager. Det er ikke vanskelig å finne, for veldig mange boligfelt bruker de som hekk. De er jo så vakre nå på høsten med sine nydelige høstfarger, ja de hekkene er rett og slett vakre.

Aronia bær må få en tur i fryseboksen, eller en frostnatt ute, før man kan lage noe som helst av de. En frostnatt ute kan by på problemer da også fuglene er veldig glade i disse store, røde flotte bærene. Jeg har derfor lagt de i fryseboksen over natten (eller lenger) for å få vekk det meste av den litt beske smaken.

Bærene er superlette å plukke og man fyller en bøtte på no time. De er også enkle å rense, og når man skal lage saft er det heller ikke så viktig om det kommer et blad eller to oppi.

Det første jeg gjør er å veie opp 2 kg Aronia bær og 1 kg epler. Eplene deler jeg bare i fire uten å skrelle de eller fjerne kjernehuset. Så fyller jeg nederste gryte i saftkokeren med vann og la det få ett oppkok. Plasserer kjele nummer to oppå og tilslutt kjele nummer tre med bær og frukt på toppen. Jeg har en klemme på slangen i kjele nummer to, og følger bare litt med når det blir for mye saft og heller det ut. Da er det bare å sette i gang å koke. Jeg koker de i cirka en time. Saften fyller seg som sagt opp i kjele nummer to. Jeg ønsket å teste ut råsaften, FØR jeg eventulet tilsatte sukker. Disse bærene er så sunne at egentlig hadde jeg ikke lyst å tilsette sukker. Det viste seg å ikke være nødvendig heller, for i og med at jeg hadde epler i ble saften litt naturlig søt. Min plan er hver morgen å ta en liten shot av denne helsedrikken ublandet. Jeg synes saften smakte helt NYDELIG, og når jeg vet at dette er rene helsekosten blir det ikke bedre. Så hver morgen har jeg tatt meg et lite shotte glass med Aronia og eplesaft naturell. NYDELIG.

Ikke vits å spare på krystallet heller, denne drikken fortjener kun det beste.

Nå har jeg som sagt vært på bærtur i nabolaget, og har fryst ned flere kilo Aronia bær som jeg kan ta opp i løpet av vinteren og koke opp. Hvis man vil lage alt saft på en gang er det bare å fylle på flasker og legge i frysen. Jeg tror jeg vil lage litt utover vinteren etterhvert som jeg ser jeg går tom. 

Aronia bær er jo supersunne. Min far var forut sin tid, for han laget denne saften da vi var mindre. Han syklet rundt og plukket og saftet. Han kalte de svartsurbær, og saften hans var også skikkelig sur. Ingen av oss likte den, og den ble heller ikke drukket så mye av. I fjor laget vi Aronia gele til høstmessen i kirken,og da satte jeg meg litt inn hvor sunne disse bærene egentlig er, og det jo helt utrolig. Stakkars pappa, hadde vi visst det skulle vi jo ha drukket saften hans.

Her er litt fakta om disse superbærene :

-   Da forskere så nærmere på ingrediensen til de sorte bærene, fant de en rekke stoffer som bidrar til å bekjempe dannelsen av        plakk i blodårene, gi lavere kolesterol og beskytte leveren mot en rekke giftstoffe

-  Bærene kan også senke blodsukkeret og forbedre kroppens egen produksjon av insulin.

-   Flere av ingrediensene i bæret har en naturlig evne til å beskytte mot kreft - blant annet blære-, bryst-, tarm-, eggstokk- og hudkreft. Disse samme stoffene skal faktisk også ha evnene til å bekjempe Crohns sykdom (en betennelsessykdom som               rammer alle deler av tarmsystemet), redusere ukomfortable symptomer på PMS og bekjempe herpes. 


-  Det er spesielt innholdet av antioksidanter som er avgjørende for hvor bra superbæret er. Da kan det være verdt å merke seg at aroniabær inneholder mer enn både tranebær, blåbær, jordbær, kirsebær, gojibær og granateple. 
 

Det beste er jo dette : 

I motsetning til jordbær og annen frukt, er også bærene naturlig motstandsdyktig mot skadedyr og det er derfor ikke behov for bruk av sprøyemidler og giftstoffer under dyrking.

(Hentet fra denne reportasjen her : http://www.kk.no/livstil/har-du-hort-om-aronia-67911124)

I dag er en nydelig høstdag og meg og Sita må nok ta på oss gule hansker å gå på Aronia jakt i dag også. Det er nemlig litt lurt å ha hansker på når en plukker og holder på med Aronia bær, for man blir skikkelig rød på fingrene. Ellers skal vi ta turen til hytta i dag, og det ser jeg fram til i det fine høstværet. Den nydelige lyng kurven sto utenfor et nabohus og jeg måtte bare fotografere den. Enkelte er så kreative og flinke.

Ha en fin høstdag.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler