DIY - hjemmelagede tenn briketter av kongler

22.07.2019, 07:48

Denne helgen har vært heller en regnfull helg på hytta. Jeg fortviler ikke av den grunn. Det gjelder bare å ha plenty å syssle med så koser jeg meg fint inne også. Helgen var intet unntak. 

I løpet av vinteren har jeg hatt lyst å lage tennbriketter av lerkekongler. Jeg har derfor samlet en hel pose med kongler og tørket dem. Jeg har også samlet gamle lys rester som er blitt igjen etter vinterens fyring. Problemet mitt var veke, men i forrige uke fikk jeg fatt i på Panduro. Hvorfor tenkte jeg ikke på den plassen med en gang?? Ikke var det noen kostbar affære heller.

Jeg har utsatt denne aktiviteten med tanke på en regnfull dag. Lørdag bøttet det nedpå og jeg tenkte at i dag var akkurat en slik dag jeg ville kose meg å lage tennbriketter. 

Det første jeg gjorde var å binde en liten veketråd (ca 10-15 cm) rundt hver kongle. Deretter varmet jeg opp litt lyst i en gammel gryte. Jeg lot det smeltede lyset bli litt halvtykt før jeg dyppet konglene nedi. Etter at det hadde tørket klippet jeg veken i en passende lengde. 

Det var knallkjekt og det ble også et bra resultat. Dette skal jeg garantert gjøre igjen for jeg har både veke, lys og kongler igjen. Dette var bare en testrunde. Det går også an å ha konditorfarge i lysene så får man farge på konglene. Må testes ut det også. Planen min er å lage små gavepakninger og gi til jul. Da vil jeg pakke de fint inn i enten cellofan eller papirposer og pynte fint. 

Jeg testet en kongle på grillen og den brant både lystig og lenge. I tillegg til å fyre opp kullgrill kan de brukes i peisen og på bålpanna. Med andre ord en annvennelig gave.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler