Sunt snop

19.08.2022, 10:20

Kjært barn har mange navn. I Stavanger sier vi snop, men det er mange navn på akkurat det, f.eks gott, gotteri osv. I vår familie er vi ikke spesielt snopegalne (også et Stavanger uttrykk). Vi har liksom aldri brydd oss så mye. Det vil si vi liker jo godt noe søtt, men hos oss har det heller gått i kaker og lignende siden jeg er så glad i å bake. Når ungene vokste opp kjøpte vi aldri lørdagsgodt ganske enkelt for de aldri spurte om å få. I min barndom hadde vi heller aldri lørdagsgott. I min manns familie fikk de det, men han endte opp med så mye hull i tennene at han enda har traumer om borring og tannlegebesøk. Så kort sagt, vi har aldri hatt en tradisjon på dette.

Til min store sorg er det nå få i familien som bryr seg om kaker lenger. Min mor var jo over gjennomsnittet glad i kaker, men nå når hun ikke lever lenger kan jeg ikke bare bake i vei når ingen vil ha. Det ender jo opp med at jeg sprikker totalt og kaster meg over det og blir superirritert på meg selv etterpå. Så nå er det kaker kun når vi skal ha besøk, fest, gebursdag osv.

Men noe jeg har laget i det siste, som nesten er blitt en besettelse, er sunne daddelkuler. Jeg vet ikke helt om de er så supersunne heller, men det ble meg fortalt når jeg fikk oppskriften. Så da tror jeg på det. Jeg fikk de først i en gave i november i fjor, og siden har jeg laget de jevnt og trutt når jeg har hatt lyst på noe søtt. De er farlig gode og er faktisk det beste jeg vet for tiden. Selv om de er litt sunne så vet jeg egentlig ikke om de er det for meg, for jeg klarer nesten ikke å styre meg når jeg har laget de. De inneholder i all fall ikke sukker og der jo bra, for sukker er jo reine giften har jeg forstått. Alle liker de, små som store, og de er kjekke å ha i frysen når du skulle få overraskende besøk eller lignende (noe som forøvrig nesten aldri skjer for tiden). Da kan man by på noe som ikke ødelegger noe diett. Jeg har til og med investert i en liten kjekk maskin som kutter nøtter ol. Da er det gjort på et øyeblikk.

Jeg fikk lyst å dele oppskriften hvis noen skulle få lyst på noe godt og sunt i helga. Man kan sikkert lage disse av dyre ingredienser, men jeg har bare brukt billige merker som first price osv. Jeg merker ingen forskjell på det. 

OPPSKRIFT PÅ CA 35-40 NYDELIGE DADDELKULER

400 g dadler uten stein (jeg kjøper mine på Extra i en pakke med 600 g)

1 pakke peanøtter (Eldorado på Kiwi) ca 360 g

4 ss kakao 

2 gode klype med maldonsalt

100 g 70% sjokolade (Coop sin til 10 kr bruker jeg)

Ha peanøtter, kakao, salt og dadlene i en blender eller maskin som kverner de helt fint. Hvis man liker litt peanøtt biter så trenger man ikke helt finmose de. Form daddelkuler og legg de i frysen ca 1 time eller lenger. Smelt sjokoladen i mikro og hell over med en ts på kulene. Da vil sjokoladen fryse fast siden de er så kalde. Oppbevar i kjøleskap eller fryseboks. Jeg har de alltid i fryseboksen for da er de litt mer utilgjengelige og så er de knallgode når de er litt frosne, nesten som snickers is. 

Nei nå skal jeg jammen ha meg en kule eller to. Jeg laget nemlig i går, og de har fått bein å gå på for å si det sånn. Ha en fin helg. 

Del artikkel:


Relaterte artikler